Близо 300 птицевъди от цялата страна излязоха вчера на мълчалив

...
Близо 300 птицевъди от цялата страна излязоха вчера на мълчалив
Коментари Харесай

Птичият грип заплашва с фалит десетки ферми

Близо 300 птицевъди от цялата страна излязоха през вчерашния ден на безмълвен митинг пред Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). Недоволството е поради крутите ограничения на БАБХ за ограничение на разпространяването на болестта птичи грип у нас. Наредено е до 1 юни 2019 година фермерите да не зареждат стопанствата си с птици, с цел да се овладее казусът с птичия грип. Има и възбрана за настаняване на дребни патета във фермите за развъждане. Потърпевшите обаче се съмняват в операция с пробите. От сектора са безапелационни, че в случай че ограниченията влязат в деяние, това може да докара до затваряне на десетки стопанства, в които работят над 10 000 души.

Десетки хиляди птици се унищожиха поради две нови огнища на птичи грип в областите Пловдив и Хасково. През септември 2018 година първично огнище на болестта инфлуенца по птиците (птичи грип) бе открито в индустриален обект за развъждане на кокошки носачки в с. Трилистник. Предприето бе хуманно умъртвяване и заличаване на всички птици, отглеждани в засегнатото стопанство. Последва разчистване и стерилизация, а яйцата на производителя бяха изтеглени от комерсиалната мрежа. Определена бе 3-километрова защитна зона и 10-километрова зона за наблюдаване към установеното огнище на болестта. В прилежащата птицеферма, която предходната година пострада от него, към този момент няма проблеми.

Преди седмица птичи грип бе открит и в село Богданица. Там бяха унищожени и загробени близо 40 000 кокошки-носачки. Определена бе 3-километрова защитна зона, в която влизат селата Богданица, Ахматово и Селци от община Садово. В следената 10-километрова зона пък влизат 8 обитаеми места от община Садово, 5 от община Асеновград и две от Първомайско. В тези зони се не разрешава търговията с птици и яйца за разплод.

По същото време две първоначални огнища на птичи грип бяха открити във ферми за гушене на патици мюлари, намиращи се в с. Гарваново и с. Малево, община Хасково. Малко преди този момент болестта пламна и в две ферми за патици във Върбица. Там също бе подхванато хуманно умъртвяване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти.

В уязвимите зони е неразрешена търговията и напредването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за възобновяване на дивечовия ресурс. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в защитната зона.

В момента установените огнища със болестта птичи грип в България са 22. Сред тях са 5 огромни ферми за кокошки и 4 ферми в задни дворове, а наранени 993 000 птици са унищожени.

Имаме повтаряемост във фермите. Тези обстоятелства ни карат да вземем ограничения, които не се възприемат елементарно от бизнеса, разяснява шефът на БАБХ доктор Дамян Илиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР