Близо 300 прокурори са в редиците на украинската армия, каза

...
Близо 300 прокурори са в редиците на украинската армия, каза
Коментари Харесай

Стотици прокурори се бият в редиците на украинската армия

Близо 300 прокурори са в редиците на украинската войска, сподели административният началник на прокуратурата в Одеса Сергий Костенко в изявление за БНР. 

Магистратът, който е бесарабски българин, взе участие в Международната конференция " Да спрем езика на омразата " - " STOP HATE SPEECH " в София, проведена от българската Прокуратура и Европейската еврейска асоциация.

От началото на войната в Украйна са открити 48 хиляди военни закононарушения. Можете да си визиите какъв грамаден размер работа е - за подбиране на доказателствата и за определяне на лицата, които са ги направили, твърди административният началник на прокуратурата в Одеса.

По думите му сега обстановката в Одеса е такава - " няма ток, няма отопление, няма даже вода. Вчера беше ударена електрическа подстанция, която зарежда с електричество оборудванията, които доставят с вода града. Заради дейностите на държавата-агресор Русия популацията на Одеса, което е 1 млн. души, остана освен без светлина и топлота, само че и без вода. "

Само в Одеса се водят 200 каузи по случаи на колаборационизъм - подкрепяне на експанзията на Русия ", казва  Костенко:

" Ние интензивно се занимаваме с разкриването на такива лица, които в случай че през днешния ден просто популяризират проруски разкази в обществените мрежи, то на следващия ден могат да преминат към дейни диверсионни дейности. Работата ни продължава. Мога да ви кажа, че популацията на Одеска област наброява към 2 милиона и 400 хиляди души, като до този миг сме разкрили към 200 души. Работата ни е систематична и дълбока. Това число е такова, на първо място тъй като украинците и тези които живеят в Одеска област, са патриоти и желаят тяхната страна да победи. "

Що се отнася до другите закононарушения, " колкото и да е необичайно, има значителен спад в равнището на престъпността както в Одеска област, по този начин и в цялата страна ".

" Факторите за това са няколко, само че на първо място дейните противодиверсионни ограничения, като комендантския час, съществуването на блокпостовете и други Друга причина е, че доста хора напуснаха страната. Но изключително ми е прелестно за това, че всички в Украйна се обединихме, включително и тези, които по-рано са правили закононарушения, че такова нещо сега не би трябвало да се прави. Сблъскваме се обаче с едни типични закононарушения, които по-рано не сме срещали - измами, свързани с набирането на помощи или обири на филантропична помощ. Но с цел да си визиите съотношението - за целия интервал от началото на войната - досега сме отчели единствено 5 сходни закононарушения. "

В момента във въоръжените сили на Украйна се бият 14 души от Одеската регионална прокуратура, а от цялата страна броят и е съвсем 300, сочат данните на Костенко.

По мотив Международният съд в Хага, който ще проверява вероятни военни закононарушения при съветската инвазия в Украйна, Костенко разяснява и ролята на украинската прокуратура и в частност на Одеската в този развой:

" Основната роля на прокуратуратае е в установяването и съхраняването на доказателства за военните закононарушения на Руската федерация ". Това е доста характерна и комплицирана работа, тъй като методиката за оглед на мястото на престъплението да вземем за пример след ракетен удар е комплицирана и е нещо, с което се сблъскваме за първи път. Но още през март доста бързо се адаптирахме към това и сега някои от производствата, които водим, са на стадий да можем да повдигнем обвинявания на някои ръководители на военни подразделения от съветската войска. "

А какви са упованията му за започването на сходно дело в Съда в Хага и какъв брой време би траял сходен развой?

" Този развой се задейства от страна на обвиняването от страна на Международния углавен съд и неговият прокурор господин Карим Хан. Освен Съдът в Хага, друга тенденция за работата е основаването на интернационален боен арбитражен съд, който да притегли под отговорност висшето военно и политическо управление на Русия за осъществените военни закононарушения. Днес нашата активност е обвързвана с това да предадем на Международния углавен съд материалите, с които разполагаме за осъществяване на военни закононарушения, закононарушения срещу човечеството и осъществяване на геноцид. За тях е планувана наказателна отговорност от Римския статут на Международния углавен съд. Този статут планува и наказателна отговорност за осъществяване на закононарушението експанзия, само че сега е невероятно Русия да бъде привлечена под отговорност за такова закононарушение, тъй като тя не е утвърдила Римския статут. И тъй като всички разбираме, че тези закононарушения не би трябвало да останат ненаказани, по тази причина е изключително значимо основаването на интернационален арбитражен съд. Колкото до вашия въпрос какъв брой време би могло да отнеме това - ясно е, че няма да е бързо, само че този път би трябвало да бъде извървян. Не единствено поради нашето потомство, а и поради това други деца по света да не претърпяват същите ужаси, през които минават децата на Украйна. "

" Много сме признателни за помощта, която ни дава България. Страната разполага със руско въоръжение, което е доста уместно за нашата войска сега. Не можем да разделим нашата признателност на поданици на Одеса или на Киев, или на Лвов. Всички ние сме доста признателни на България ", споделя още Костенко във връзка гласуваната от българския парламент военно-техническа помощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР