Близо 300 кв. м. бетон е бил излят незаконно на

...
Близо 300 кв. м. бетон е бил излят незаконно на
Коментари Харесай

Докато 13 институции си пишат писма: Бетон е излят незаконно на северния бряг на Варненското езеро

Близо 300 кв. м. бетон е бил излят нелегално на северния бряг на Варненското езеро в зона, включена в Европейската екологична мрежа " Натура 2000 ". След това там са почнали да се появяват постройки вид бараки и други преместваеми обекти - също противозаконни. И постепеннно се е развило малко рибарско населено място.

Близо две години след констатиране на нарушаванията, няколко институции спорят без резултат чия е отговорността противозаконното строителство да бъде отстранено и да бъдат премахнати следствията от него. И си препращат писма. Това сподели инспекция на " Дневник " в кореспонденция по случая, почнала през 2021г.

Имотът е бил възложен за малко за прилагане на Спортен клуб " Черно море Бриз кану - каяк ", като в документите е пишело, че той е празен, което се оказало погрешно.

" В рамките единствено на една година противозаконните постройки в парцела се усилиха, без каквато и да е глоба от страна на институциите, които би трябвало да имат отношение към това. Ако отидете на място сега, ще видите, че там има готови и нови кофражи, което значи, че в същия парцел, попадащ в " Натура 2000 ", следва наливането на още бетон. До къде ще стигнат, до Аспаруховия мост ли? ", разяснява ръководителят на клуба Александър Григоров.

Извън бездействието на локалните управляващи, е сезирана и Районна прокуратура - Варна, само че обществен резултат какво е станало със сигнала няма.

Барака след колиба

Върху парцела - частна държавна благосъстоятелност, граничещ с акваторията, в която са открити противозаконните бетонни кейове, има и десетки други преместваеми структури - бараки и пространства за предпазване на риба, за които липсват строителни бумаги. Изградени са и голям брой дървени пристани за риболовен лодки, а към целия терен е сложена железна ограда, която стопира достъпа до държавния парцел. Така целият регион е завършен като нелегално рибарско пристанище, сподели инспекцията на " Дневник ".

Още на 10 май 2021 година от Регионалната дирекция " Национален строителен надзор " са изпратили писмо до кмета на варненския регион " Младост " Христо Христов. То съдържа информация за това, че във въпросния парцел са построени голям брой " дървени постройки върху стоманобетонови площадки, навлизащи в езерото ". По-нататък е разказано за оградата и за железни порти, които пречат на достъпа.

Писмо след писмо

По тази причина от строителния надзор напомнят на Христов, че според Закона за устройство на територията въпросните постройки са от по този начин наречените " пета и шеста " категории, а контролът върху тях е от компетенциите на кметовете на общинските и районни кметове. Затова му е предложено " да предприеме следващи законосъобразни дейности ".

Констатациите от инспекцията, осъществена от районната строителна ревизия във Варна, са изпратени и до кмета на града Иван Портних, с което строителният надзор го е приканил да предприеме дейности по подготвеност за унищожаване на противозаконното строителство. От своя страна обаче Портних препраща писмото още веднъж към Христо Христов, защото държавният парцел се намира на територията на региона, който ръководи.

Според един от документите в преписката по случая чиновници на регион " Младост " във Варна също са направили инспекция по случая. Тя е открила, че оборудванията в държавния терен са употребявани от " Клуб за състезателен лов на риба Черно море 2005 " и Рибарско съдружие " Черно море 2005 ", както и от физически лица, " които експлоатират множеството пирсове, бетонния пристан и останалите уреди за промишлена риболовна активност ". По непотвърдена информация на " Дневник " тази " активност " зарежда една от огромните вериги рибни заведения за хранене.

Справка в Търговския указател демонстрира, че " Черно море 2005 " е записано, с цел да спомага за " сливане напъните на притежателите рибари и държавните органи за въвеждане на правила за ред и сигурност ", както и за " отбрана ползите на членовете по създаване, поддържане, прилагане и запазване на водните бази на рибарските лодки ".

Единствената обществена информация за Клуб за състезателен лов на риба Черно море 2005 " е, че той е регистриран през юли 2021 година със седалище във Варна. Двете сдружения не са показали телефони или адреси на е-поща за връзка и " Дневник " не съумя да открие контакт с тях до привършване работата по този текст, само че редакцията е подготвена да разгласява позицията им.

" Там има доста парцели "

" Нямам никакви пълномощия да подхваща каквото и да е в този парцел, сподели районният кмет Христов, в телефонен диалог за " Дневник ". Там има доста парцели, нямам визия, за кой тъкмо от всички става дума. Донесете тук документи, в случай че имате, да забележим, да поговорим ".

Според кореспонденцията сред институциите, с която " Дневник " разполага, обаче още през април 2021 година Христов е получил две тъжби от притежатели на терени, прилежащи с този, в който е осъществявано противозаконното строителство. В тях в детайли са разказани кадастралните им идентификатори и типа на строителните действия, осъществени, както на сушата, по този начин и във водата.

Своя инспекция по случая е направила и локалната конструкция на " Басейнова дирекция " във Варна. Тя е открила, че за построените обекти и хидротехнически уреди няма издадени разрешителни според условията на настоящото сега законодателство. Извършителите на противозаконното строителство в акваторията на Варненското езеро обаче остават незнайни.

" Действията по подготвеност по отношение на откритите при инспекцията пирсове, бетонни слипове, бетонен пристан, бетонен понтон и други уреди на лодкостоянка " Черно море " следва да се подхващат от кмета на Община Варна в осъществяване наредбите на Закона за устройство на територията ", написа в едно от писмата направено от районната дирекция на строителния надзор във Варна. Но и тази констатация е останала без последици.

 Ограждай и владей: държавни парцели край Варна са обслужвали частни ползи години наред Ограждай и владей: държавни парцели край Варна са обслужвали частни ползи години наред

Невидими постройки

Държавният парцел от 607 кв. м на брега на Варненското езеро е бил възложен през есента на 2020 година от тогавашния регионален шеф Стоян Пасев (назначен от държавното управление на ГЕРБ) за безплатно прилагане в продължение от 10 години от Спортен клуб " Черно море Бриз кану - каяк ". Този контракт е бил преустановен през есента на 2021 година от наследника на Пасев Марио Смърков, назначен за регионален шеф от тогавашния длъжностен кабинет.

Председател на клуба " Черно море Бриз кану - каяк " е Александър Григоров. " При предаването на парцела ми беше възложен за автограф протокол, съгласно който в него няма никакви постройки, сподели той за " Дневник ". Грешката, че не съм направил инспекция, е моя, само че по този начин или другояче на място открих, че теренът и прилежащата му акватория са заети и няма по какъв начин да бъдат употребявани за задачите, за които той беше нает ".

Приемо - предавателният протокол, с който " Дневник " разполага, фактически не съдържа данни за съществуването на здания в парцела или хидро-технически уреди в прилежащата му акватория. В него е записано безусловно следното: " Към момента на предаването на парцела, същият е празен, не е заварден и в него не се намират движими или недвижими движимости, благосъстоятелност на трети лица ".

 Приемо - предавателният протокол, спорд който в парцела няма никакви постройки
© Дневник

Приемо - предавателният протокол, спорд който в парцела няма никакви постройки

Григоров споделя, че постройките са се нараснали в границите на година, а сега там има готови и нови кофражи.
Последното писмо, касаещо строителството в държавния парцел на брега на Варненското езеро е от 21 декември 2021 година То е подписано от шефа на Регионалната ревизия по околната среда и водите във Варна Весела Кирилова и е адресирано до 13 държавни институции и три физически лица - всички с отношение по случая. В писмото са разказани установени нарушавания на екологичното законодателство в парцела.
В умозаключение е посочено, че за построяването на рибарско населено място с хидро-технически уреди на брега на Варненското езеро е било належащо провеждането на процедура за установяване на нуждата от осъществяване на оценка за влияние върху околната среда - нещо, което, несъмнено, не е направено. Така са били нарушени както условията на Закона за запазване на околната среда, по този начин и на редица други специфични закони и подзаконови нормативни актове, написа още в писмото на Кирилова.

" За всички установени нарушавания по реда на екологичното законодателство е сезирана Районна прокуратура Варна за осъществяване на инспекция за осъществено закононарушение ", написа в писмото. Публични резултати от този сигнал досега от прокуратурата не са обявени.

 За 5.3 млн. евро се продават 41 дка край с. Емона, част от които държавна благосъстоятелност За 5.3 млн. евро се продават 41 дка край с. Емона, част от които държавна собственост
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР