Близо 2400 видинчани са подали годишните си данъчни декларации за

...
Близо 2400 видинчани са подали годишните си данъчни декларации за
Коментари Харесай

Близо 2400 видинчани са подали годишните си данъчни декларации за миналата година

Близо 2400 видинчани са подали годишните си данъчни заявления за предходната година. От тях 1100 са подадените онлайн авансово попълнени заявления, оповестиха от офиса на Националната организация по приходите (НАП) във Видин. Под 0,5 % са неточните заявления, което съгласно приходната администрация е индикатор за високата данъчна просвета на жителите на Видинска област.

Задължените могат да употребяват отстъпка от 5% от налога за довнасяне, в случай че подадат годишната данъчна декларация по електронен път и внесат целия размер на налога до 1 април, тъй като 31 март е неделя. Друго изискване е да нямат подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности, напомнят от Национална агенция за приходите и предлагат потребителите да ревизират онлайн за съществуването на остарели отговорности.

Най-бързо и елементарно декларирането и заплащането на отговорностите става през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите гратис, или дипломиран електронен автограф (КЕП). 

От приходната организация осведомят, че жителите могат да се възползват от електронните услуги и в особено обособени за това зони с безжична интернет връзка във всеки офис на Национална агенция за приходите. В тях са ситуирани компютри, свързани с безвъзмезден WI-FI. Потребителите могат да употребяват и лични устройства, които да свържат с безжичния интернет и да влязат в портала. Служители на Национална агенция за приходите са разполагаем да спомагат на всеки, ако среща усложнение или има въпроси, свързани с обявление и заплащане на отговорности, осъществяване на информации, инспекция на здравноосигурителен статус и други. Клиентите, които към момента не са декларирали и получили ПИК от Национална агенция за приходите, могат да го създадат на място в офиса, след което чиновник ще показва опциите, които дава персоналният код. 

Гражданите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2023 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти, приходи от наем - при отдаване на парцел на юридически лица, приходи за получени дотации от Държавен фонд „ Земеделие “, данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни транспортни средства, които са били благосъстоятелност на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за употребените посредством шеф данъчни облекчения. От Национална агенция за приходите припомнят, че преди да потвърдят попълнената декларация, е належащо данъкоплатците да я прегледат деликатно, да я добавят или поправят, в случай че това се постанова, след което да я изпратят.

Срокът за декларирането на приходите и заплащане на налога за довнасяне е 30 април 2024 година. Освен по електронен път, данъчните заявления могат да бъдат изпратени по пощата или подадени на място в офис на Национална агенция за приходите. 

По данни на НАП-Видин над 4900 жители са употребявали ПИК, с цел да подадат годишната си данъчната декларация през 2023 година. Към края на януари т.г. близо 17 200 жители и компании от Видинска област имат личен код, публикуван от приходната организация.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР