Близо 200 цивилни жертви, сред които и деца, ракетен удар

...
Близо 200 цивилни жертви, сред които и деца, ракетен удар
Коментари Харесай

В третия ден от войната: 200 цивилни жертви, основният конвой от руски войски е на 30 км. от Киев

Близо 200 цивилни жертви, измежду които и деца, ракетен удар против жилищен блок в Киев, продължаващи боеве и в други градове - такива са новините в третия ден от началото на съветската инвазия в Украйна.

В столицата Киев към този момент е в действие комендантски час, който ще продължи най-рано до 8 ч. сутринта в понеделник. Кметът Витали Кличко заяви, че съветски сили са създали опит за навлизане през регионите Гостомел и Житомир, както и че по места работят групи за бойкот, само че нападенията са отблъснати и в Киев няма съветски войски.

Ситуацията там остава неразбираема, като денем фрагменти от Киев демонстрираха опожарени влакове и транспортни средства, а съгласно Агенция Франс Прес по улиците в центъра на украинската столица могат да се видят мъртви тела. За боеве по улиците оповестяват и пратениците на Си Ен Ен.

Според украинското военно министерство, представено от Ройтерс, минимум двама души са починали откакто ракета унищожи изцяло 6 жилището във висок жилищен блок в киевския квартал Лобановски.

По информация на английското разузнаване, главният ескорт от съветски войски, прогресиращ към Киев, се намира на 30 километра от украинската столица.

От военното министерство в Лондон допълниха, че регистрират закъснение на съветската инвазия поради логистични проблеми и мощният украински отпор.

Тактиката на Москва допуска подминаване на огромните украински градове, само че последователното им заграждане и изолираност, а главната цел остава завземане на Киев, допълват военните в Лондон.

По-рано украинските управляващи потвърдиха за боеве при Мариупол, Херсон, Николаев и Одеса. „ Ройтерс “ цитира американски представител, съгласно който най-тежките боеве са в и към Харков. Кремъл заяви, че към този момент управлява югоизточния град Мелитопол, което не е доказано от украинска страна.

Държавната компания „ Нафтогаз “ обаче заяви, че петролната рафинерия „ Шебелински “, намираща се в региона на Харков, е спряла работа и личният състав е евакуиран заради риска от враждебни дейности против нея.

Преките боеве доближиха и до западната част на Украйна, най-малко съгласно кмета на Лвов Андрей Садовий, който заяви, че е отблъсната офанзива на към 60 съветски бойци. Той обаче беше опроверган от службата за държавна сигурност на Украйна, съгласно която не имало съветско нахлуване в региона.

Именно в Лвов редица страни изместиха посолствата си в Украйна преди съветската офанзива. Днес Нидерландия разгласи, че ще изнесе дипломатическото си посланичество в Полша.

Правителството в Киев също по този начин прикани Червения кръст да транспортира в Русия телата на „ хиляди починали окупатори “. Военното министерство заяви за свален съветски транспортен аероплан, участващ в опит за десант над Киев. До момента Русия не е удостоверила информациите за починали нейни военни.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава с видеообръщенията към народа си, в едно от което се снима в центъра на столицата, с цел да опровергае информациите, че е напуснал Киев. В последващо включване Зеленски съобщи:

„ Устояхме и сполучливо отблъснахме вражеските офанзиви, боевете не престават в доста градове и региони на страната. Ние знаем какво пазиме – страната ни, земята ни, бъдещето на децата ни. Нашата войска управлява Киев и основни градове към столицата “, съобщи украинският президент, който е на мнение, че силите на страната му са " дерайлирали съветските проекти " за преодоляване на Украйна и неговото персонално залавяне.

По информация на „ Вашингтон поуст “ Съединените щати са предложили опция за евакуация на Зеленски, каквато той е отказал.

Русия разполага с минимум 50 % от силите си за масирана инвазия в Украйна, само че реализира муден прогрес заради ненадейно твърда опозиция, сподели в събота върховен американски боен чиновник.

„ По наши оценки над 50 % от съветските сили, която господин Путин е хвърлил против Украйна са задействани вътре в Украйна. Има признаци, че руснаците са все по-разочаровани, че последните 24 часа нямат прогрес, изключително в северните елементи на Украйна “, сподели служителят, настоявайки за анонимност.

Руските военни към момента не са поели контрола над нито един град в Украйна, нито са получили въздушно предимство, сподели служителят, оповестява БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР