Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не

...
Близо 200 души с двойно гражданство са заявили, че не
Коментари Харесай

Генчовска потвърди, че граничари не пускат български коли да влизат и излизат от РС Македония

Близо 200 души с двойно поданство са декларирали, че не са били допускани с коли с българска регистрация да влизат и излизат от Република Северна Македония. Това сподели министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на парламентарния надзор по отношение на проблеми на македонски българи, като се базира на получени стотици сигнали на жители, и удостовери за казуса.

" В недоволствата се показва, че локалните митнически и гранични органи устно им оповестяват, че не могат да влизат и излизат от страната с регистрирани в България тежко - и лекотоварни коли, без да им се издава подобаващ документ, в който да е посочено правно съображение ", сподели още външният министър.

Тя добави, че от началото на март тази година в посолството на България в Скопие, Генералното консулство в Битоля са постъпили сигнали от хора с двойно поданство за това, че срещат затруднение от страна на митническите органи на РСМ при прекосяването на държавната граница с коли, регистрирани у нас. До момента близо 200 души са декларирали, че не им е били разрешено да влизат и излизат от РСМ.

За изясняване на обстановката посолството в Скопие организира срещи и диалози с локалните управляващи.

Оказва се, че от 22 декември 2020 година е в деяние нов закон за регистрация на коли с задгранични регистрационни номера. Съгласно закона колите с непознати регистрационни номера следва да бъдат пререгистрирани, като напълно да извършват наредбите на локалното законодателство.

" Властите в РСМ показват, че МПС-ата с задгранични регистрации, максимален % от тях са с български регистрационни номера, не се записват по локалното законодателство, макар че обитават повече от 180 дни в страната, а непрекъснатият адрес по местоживеене на притежателя не е в чужбина, а на територията на страната. Данните за влизане на даден автомобил с задгранична регистрация, обаче елементарно се откриват при осъществяване на насрещна инспекция от локалните организации " Митници " и Министерство на вътрешните работи ", изясни тя.

Министър Генчовска разгласи, че на 21 март тази година краткотрайно ръководеща посолството на РСМ в София е извикана на диалог във Външно министерство.

" От страна на представителя на районен съд Македония бе обявено, че дейностите на Агенция " Митници " на РСМ през миналите години са били ориентирани и към коли с задгранична регистрация, друга от българска, като сега не се лимитира единствено Граничен контролно-пропусквателен пункт с Р България. С цел споразумяване на статута на МПС с българска регистрация някои двойни жители прибягват до отписване на непрекъснатия си адрес от РСМ, като за задачата попълнят в посолството формуляри и получават уверение. След тази процедура не им се постанова да внасят митнически и да записват личните си леки и товарни коли. Продължаваме да следим информацията ", съобщи още Генчовска.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР