Близо 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство. Това

...
Близо 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство. Това
Коментари Харесай

Асен Василев: Близо 2,5 млрд. лв. са дадени за прикрито строителство

Близо 2,5 милиарда лева са дадени за скрито строителство. Това разгласи финансовият министър на ексклузивен брифинг.

Комисията на Министерство на регионалното развитие и МФ е прегледала 34 рамкови контракта, подписвани сред 2018-2020. Предмет на договорите бил настоящ ремонт и поддръжка.

„ Това значи премахване на повреди, зимно пречистване, почистване след произшествия. Текущ ремонт и поддръжка не изисква утвърдени капиталови планове, не изисква контрол, не минава през комисия. Текущ ремонт и поддръжка не се приема за строителство. А за настоящ ремонт не се дава и гаранция. Около 1000 на брой са направените възлагания по тези процедури, на стойност над 3,419 милиарда ”, изясни Василев.  

„ От 3,419 милиарда – 1 милиард са за настоящ ремонт и поддръжка, над 2,462 милиарда са скрито строителство, което е предоставено без утвърдени капиталови планове, без строителен контрол, без актове и протоколи, без комисия, която да одобри качеството. Това строителство е без гаранция ”, съобщи Василев.



„ Ако АПИ се беше придържала към настоящ ремонт, нямаше да сме във финансовия проблем, в който сме сега. Нарушението на Закон за обществените поръчки се дължи напълно на скрито строителство. Става въпрос за съвсем 2,5 милиарда. Това е нарушаване на Закона за публичните поръчки ”, сподели Василев.

„ 79% от спомагателните изключителни задачи са капиталово планиране, главен ремонт и реорганизация, които изискват оценка за сходство, капиталови планове, позволение за градежи, контрол, гаранция. Реално 80% от направените възлагания ги нямат, а би следвало да ги имат. Тези прави са противозаконни градежи, по смисъла на Закон за устройство на територията. Те съставляват непозволена държавна помощ, защото са предоставени на неконкурентен принцип ”, сподели Василев.

Някои практики са били меко казано „ скандални ”, продължи финансовият министър. Той даде и образец с права от път край Смолян. Става въпрос за предпазен ремонт на път 31861, на стойност над 45 милиона лв..

„ Строителството е предоставено на 28 август 2020 година, а проектирането на 5 ноември 2020 година Явно някой е употребил машина на времето, откакто е предоставено проектирането към 2 месеца и половина по-късно и с машина на времето сме се върнали 3 месеца, с цел да възложим плана с акуратност до стотинка ”, съобщи Василев.

Подобни случаи били десетки. Василев даде още 2 образеца. Проектирането на път 3667 било предоставено на 29 април и отново на 29 април са предоставени строително–монтажните работи.

За ремонта на виадукта на „ Хемус ” - проектирането е предоставено на 30 юни, към месец преди този момент – на 29 май е предоставено строителството, изясни Василев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР