Близо 2/3 от средствата, изплатени на работодателите за запазване на

...
Близо 2/3 от средствата, изплатени на работодателите за запазване на
Коментари Харесай

И НОИ призна, че най-много пари по 60 на 40 са отишли при най-големите

Близо 2/3 от средствата, изплатени на работодателите за опазване на заетостта на служащите и чиновниците по време на изключителното състояние, оповестено на 13 март 2020 година, са ориентирани към най-силно засегнатите от пандемията стопански действия – преработваща индустрия, хотелиерство и ресторантьорство и търговия. Това демонстрира разбор на Националния застрахователен институт (НОИ) за отпуснатите на бизнеса обезщетения за превъзмогване на последствията от рецесията с корона вируса.
В трите сектора оперират към 61% от подкрепените работодатели, в които работят 73% от служащите и чиновниците със непокътната претовареност.
 Нова държавна скица за безплатна помощ за вложения Нова държавна скица за безплатна помощ за вложения
До 37,5 млн. евро безплатна помощ ще могат да получат компании, в случай че вършат нови вложения. Това е максимумът, който е разрешен от Европейска комисия....
Данните на Национален осигурителен институт сочат, че най-голяма сума е изплатена за работещите в предприятията от преработващата индустрия. За тях са отишли близо 71,6 млн. лева или 38,6% от всички средства. С парите са подкрепени 15,5% (1 386) от утвърдените осигурители, в които обаче работят съвсем 47% (80 407) от наетите лица.
Към работодателите от търговията са ориентирани 29,5 млн. лева или 15,9% от средствата. При тях броят на служащите и чиновниците, чиято претовареност е непокътната с помощта на мярката, е близо 26,7 хиляди, което е към 15% от всички наети лица. Хотелиерите и ресторантьорите са 19% от всички подкрепени работодатели, в тях работят 11% от чиновниците. За този отрасъл са отишли малко над 22,6 млн. лева или 12,2% от общата изплатена сума.
Очаквано максимален брой осигурители са съсредоточени в областите София-град (3 127), Пловдив (724) и Варна (609). Това е близо 50% от всички подкрепени компании. Предоставените средства в тези области са надлежно 78,9 млн. лева за 57 802 лица, 12,4 млн. лева за 12 116 лица и 10,2 млн. лева за 7 973 лица. Числата сочат, че когато приказваме за изплатени суми и брой служащи, морската столица отстъпва място на Бургас. В област Бургас подкрепените работодатели са по-малко (534), само че размерът на помощта е близо 12,4 млн. лева, а предпазените работни места - с над 4 хиляди повече.
Общият размер на средствата, изплатени като обезщетения на бизнеса за превъзмогване на последствията от рецесията, е 185,7 млн. лева С тях са подкрепени общо 8 971 работодатели и 171 593 наети лица.
 Да се строят тротоари, а не автомагистрали, предлага Симеон Дянков Да се строят тротоари, а не автомагистрали, предлага Симеон Дянков
Трябва да сме подготвени за обществено доста тежка есен и доста тежка зима, даже без митингите. Ако няма мощна обществена политика в този момент, рецесия...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР