Близо 2/3 от младите американци не знаят, че 6 млн.

...
Близо 2/3 от младите американци не знаят, че 6 млн.
Коментари Харесай

Повече от половината млади американци не знаят нищо за Холокоста

Близо 2/3 от младите американци не знаят, че 6 млн. евреи са били убити през Холокоста. А повече от 1 на 10 души имат вяра, че самите евреи са предизвикали Холокоста, сочат данни на ново изследване, което демонстрира шокиращо равнодушие към едно от най-големите закононарушения на XX век.

Според изследването, което обгръща млади американци от 18 до 39-годишна възраст, близо 48% не могат да посочат името на нито един концентрационен лагер или гето, основани по време на Втората международна война.

23% от участниците имат вяра, че Холокоста е мит или че жестокостта е била пресилена. Един на всеки осем души (12%) декларира, че не е чувал или не мисли, че е чувал за Холокоста.

Повече от половината - 56%, признават, че са виждали нацистки знаци в обществените си мрежи, а 48% са попадали на изявления, които отхвърлят или изкривяват истината за Холокоста.

"Тези резултати са шокиращи и тъжни, само че и ни демонстрират за какво би трябвало да действаме в този момент, до момента в който към момента има оживели от Холокоста, и да дадем публичност на историите им ", споделя Гидиън Тейлър, президент на Конфедерацията по еврейските материални искове против Германия, който поръчва изследването.

"Трябва да разберем за какво не се оправяме добре в образоването на младите за Холокоста и други уроци на предишното. Тези резултати би трябвало да ни разсънят и да работят като рекомендация за идващите стъпки на държавните управления ", прибавя Тейлър пред The Guardian.

Проучването е направено на щатско равнище и разделя щатите съгласно точки, основани на три критерии - дали младежите несъмнено са чували за Холокоста, дали могат да посочат един концентрационен лагер, лагер на гибелта или гето и дали знаят, че са убити 6 милиона евреи.

Според тези критерии най-добре се оправя щата Вашингтон, където 42% от младежите покриват и трите условия. Следват Минесота (37%) и Масачузетс (35%). Най-зле са се показали Флорида с 20%, Мисисипи с 18% и Арканзас със 17%.

В цяла Америка 63% споделят, че не са знаели за гибелта на 6 млн. евреи в концлагерите. 36% считат, че убитите са с 2 млн. души по-малко. 11% от популацията на Съединени американски щати има вяра, че евреите сами са предизвикали Холокоста, като най-вече са поддръжниците на тази доктрина в щата Ню Йорк - 19%.

В народен мащаб 44% от интервюираните са съумели да разпознават лагера "Аушвиц " и единствено 3% са били осведомени с "Берген-Белзен ". 6 от 10 анкитирани в Тексас не са съумели да назоват нито един лагер или гето.

Въпреки това, съвсем две трети (64%) имат вяра, че образованието за Холокост би трябвало да бъде наложително в учебните заведения. Седем от 10 души са безапелационни, че не е задоволително човек да поддържа неонацистки възгледи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР