Близо 19,5 млн. лв. са предвидени за геозащитни мерки и

...
Близо 19,5 млн. лв. са предвидени за геозащитни мерки и
Коментари Харесай

Със 17 млн. лв. за укрепват свлачища по Черноморието и край Дунав

Близо 19,5 млн. лева са планувани за геозащитни ограничения и действия в бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година, оповестяват от ведомството.

От тях 17 млн. лева са за осъществяване на геозащитни ограничения и действия за ограничение на свлачищата, абразионните процеси по Черноморското крайбрежие и ерозионните процеси по Дунавското крайбрежие. 2,5 млн. лева ще бъдат вложени в превантивна активност – вписване, мониторинг и проучвателни работи.

Според данните от Национална стратегия за предварителна защита и ограничение на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г, най-невралгичните региони са по западната част на Дунавското крайбрежие, Северното Черноморие в региона от Варна до Каварна , Източните Родопи и някои котловини в Западна България.

Финансирането за геозащитни ограничения за 2022 година ще се разпредели за проекто-проучвателни работи и за осъществяване на строителни и монтажни работи.

В първата част са свлачището „ Албена “ в община Балчик; общата брегоукрепителна скица в региона на морския залив Ахелой в община Поморие; планът за изменение на кадастралната карта за отразяване на дамба „ Албена-Балчик “ в сектора от курортен комплекс „ Албена “ до „ Момчилово дере “ в община Балчик.

Ще бъде обновен капиталовият план за региона спирка „ Фара “ в община Аксаково . Чрез подкрепяне на община Смолян ще бъде осъществено прединвестиционно изследване на свлачище „ Смолянски езера “.

Другата част от средствата са планувани за строителни и монтажни работи на обекти със подписани контракти от предишни години. Ще се финансира укрепването на свлачището по северния бряг на Царево и брегоукрепването в региона на крайбрежната плажна линия на Ахтопол. Ще се укрепят и свлачища в Бяла; в региона на учебно заведение „ Св. Паисий Хилендарски " в сливенското село Сотиря, както и свлачищни сектори в община Своге.

В проекта на Министерство на регионалното развитие са и укрепването и възобновяване на общинския път на територията на община Сухиндол; укрепването на свлачища в с. Габровица в община Белово, както и в региона на туристическа и колоездачна пътека в околност „ Леден врис “ (Неделино). Във Враца ще се работи за подсилване на свлачището над ул. „ Черни Дрин " (под водоем Среченска бара). В община Правец – за подсилване на свлачищен сектор на общинския път Калугерово – Видраре – Джурово, а в Китен ще се извърши първи стадий от брегоукрепването в северната част на града.

През 2021 година Министерство на регионалното развитие влага малко над 16 млн. лева за геозащитна активност. С тези средства бе укрепено свлачището в квартал „ Сарафово “ на Бургас с повърхност към 700 дка. В наранена територия са осъществени пилотни противосвлачищни структури над 1200 м и отводнителни уреди над 3000 м, построена е брегоукрепителна дамба с дължина към 1500 м, регионът е озеленен и благоустроен.

Започна укрепването на свлачището и брегоукрепването на северния бряг на Царево.

Приключило е прединвестиционното изследване за свлачище в „ Албена “, осъществено е планиране на укрепването на свлачища и брегоукрепване в Бял а, както и геодезическо снимане, паспортизация и оценка на положението на брегоукрепителната дамба от КК „ Албена “ до Балчик в сектора от КК „ Албена “ до Момчилово дере. Стартирана е процедура по Закона за публичните поръчки за избор на реализатор на прединвестиционно изследване за морския залив „ Ахелой “ в община Поморие.

Чрез подкрепяне на общините е завършило укрепването на свлачищата в региона на РСУО на район Плевен, с. Буковлък, в околност „ Свети Никола “, Варна , локалното свлачище в м. „ Ъгъла “, кв. „ Сарафово “, Бургас “, в урбанизираната територия на с. Коиловци, община Плевен. Изработени са проекто-проучвателни работи за подсилване на свлачища в село Габровица в община Белово.

През предходната година Министерство на регионалното развитие извърши и план за 2,5 млн. лв. по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014 – 2020 година за предварителна защита и противопоставяне на свлачищните процеси.

На 26 свлачища с обща повърхност към 7 хиляди дка са построени контролно-измервателни системи и са осъществени измервания. Те са на територията на общините Бобов дол, Брегово, Варна, Габрово, Гулянци, Долни чифлик, Златарица, Котел, Кърджали, Лом, Лясковец, Несебър, Оряхово, Плевен, Стражица и Тетевен.

През 2022 година ще продължи мониторингът на свлачищата посредством построените контролно-измервателни системи от геозащитното сдружение и неговите клонове.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР