Близо 17,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани по програмата Образование

...
Близо 17,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани по програмата Образование
Коментари Харесай

Просветният министър: Близо 17,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани по програма „Образование“

Близо 17,5 млн. лева ще бъдат вложени по програмата " Образование " за ефикасното действие на Механизма по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система на деца и възпитаници. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща в Народното събрание с над 70 учители и шефове от региони с огромна централизация на деца от уязвими групи.

Дискусията бе инициирана от Комисията по образованието и науката в Народното събрание , заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

По програмата " Образование " ще бъдат вложени и над 65 млн. лева за ограмотяване на възрастни, стана известно по време на срещата. По думите на министъра това също е мярка, която да стимулира повече фамилии да осъзнаят потребността от по-добро обучение и да промени отношението към учебното заведение, което ще рефлектира и в техните деца.

" Искам да благодаря и на тези над 13 000 експерти и специалисти, които се включват в групите по Механизма за обсег и приобщаване на децата към учебното и предучилищното обучение ", сподели проф. Цоков. Той показа, че огромна част от проблемите, които учителите показват в днешната среща, са същите, които са установени при негови визити на учебни заведения в такива региони през последните месеци. " Много е значимо да променим чувството на учителите и те да не се усещат сами в тази ежедневна битка в задържането на децата в клас ", акцентира министърът. По думите му МОН е готово да се разискват и предизвикват всевъзможни промени в работата, с цел да се подобрят изискванията за експертите и да се реализират по-добри и по-трайни резултати, само че в целия развой е извънредно значима ролята на родителите и фамилиите.  

По време на срещата учители и шефове споделиха, че постоянно беседват между тях, само че не са сигурни по кое време гласът им стига до институциите и по тази причина са обнадеждени от слагането на казуса в Народното събрание. Според тях нямат задоволително принадлежности за реакция при тежки случаи, а казусът с езиковата подготовка на постъпващите деца от уязвими групи в просветителната система продължава да е главен. Според тях е нужна и по-добра съгласуваност сред институциите и взимане на решения за нормативни промени, учредени на опита и практиката на хората, които работят на терен.

Към началото на образователната 2023/2024 година коефициентът на обхванатите деца и възпитаници е 94,16, а върнатите (след отпадане и новозаписани) от екипите за обсег деца и възпитаници са 9905.

В днешната среща присъединяване взеха народните представители: Красимир Вълчев, Бюнямин Хасан, Деница Сачева, Ирена Анастасова, Медиха Мехмед-Хамза, Илиана Жекова и други.
 
Всеки миг е значим! Последвайте ни в и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР