Близо 1500 души са регистрирани на един адрес в град

...
Близо 1500 души са регистрирани на един адрес в град
Коментари Харесай

Проверка на БНТ: Как близо 1500 души са регистрирани на един адрес в Стамболийски?

Близо 1500 души са регистрирани на един адрес в град Стамболийски, откри инспекция на Българска национална телевизия. Според полицията на улица " Петко Рачев Славейков " № 31 живеят 1619 души, а съгласно системата на ГРАО - 1494 души.

Проверката на записаните на този адрес стартира след полицейска акция в града след края на изборния ден - тогава двама служители на реда бяха нападнати от поданици на квартала.





Между полицията и общината породи спор дали не става въпрос за това какъв брой души са регистрирани на адреса и обвързвано ли е това с изборите.

" Ние насочваме въпрос, в това число към органите на локалното самоуправление, в това число към ГРАО, по какъв начин на един адрес - " Петко Рачев Славейков " 31 могат да бъдат регистрирани 1619 лица. В тази връзка съм разпоредил инспекция на " Икономическа полиция ", които ще ревизират за съблюдаване реда на регистрирани, реда за издаване и на персонални документи ", съобщи старши комисар Васил Костадинов, шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи - Пловдив.

" След информация в национална база данни популацията по непрекъснат адрес във втора секция, в която попада въпросната улица " П.Р. Славейков " 31 е 1494 ", удостовери Радка Томова основен специалист от службата на ГРАО в Стамболийски.



Разминаването на данните е обвързвано с промени в закона, които регламентират метода, по който се вършат адресните регистрации: до началото на века адресните регистрации в България са се правили в паспортните служби с попълване на адресна карта. След 2000 година общините поемат тази функционалност.

Едва от няколко години е нужно да се показа и документ за благосъстоятелност или контракт за наем. Но хората на улицата от години знаят, че адресът е годен единствено на хартия, а в действителност има голям брой къщи и постройки в региона, които са издигнати на адрес " Петко Рачев Славейков " № 31.

" 31 е цялата махала надолу, всичко е 31 тука ", споделя гражданин на Стамболийски.



Според представители на община Стамболийски казусът е от 50-те години на предишния век, когато на мястото се настаняват нелегално няколко фамилии:

" Сега действително популацията е по възпроизводство. Какво имам поради - като отиде да роди дамата в родилния дом, детето приема адреса на майката, тъй че те нямат потребност да идват да се записват ", изясни Радка Томова.

Възелът с регистрациите стартира да се разплита откакто се види листата с записаните гласоподаватели за изборите на 2 април. На този адрес те са 1010 души.

Вижте още в репортажа на Златин Бояджиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР