Близо 140 купувачи на апартаменти на зелено в жилищния комплекс

...
Коментари Харесай

Kупувачите в Nove Homes внесоха договорите си в КПКОНПИ и поискаха вдигане на запорите

Близо 140 купувачи на жилища на зелено в жилищния комплекс Nove Homes желаеха от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) да смъкна възбраните върху него. Те бяха наложени при започване на октомври като обезпечителни ограничения върху имущество, благосъстоятелност на Васил Божков и свързани с него физически и юридически лица, по отношение на производството против предприемача по реда на ЗПКОНПИ. Това стана, откакто Софийски градски съд почете настояването на комисията.

В рамките на протестното шествие на купувачите на зелено в комисията през днешния ден бяха импортирани предварителни контракти за покупко-продажба и счетоводни документи за заплащания на към 80 от купувачите - част персонално, други с пълномощие. Останалата част ще бъде изпратена по пощата, съгласно условията на комисията. " Едно от огромните преимущества на този комплекс беше, че всички заплащания минаваха по банков път. Именно това притегли към него и доста българи от чужбина ", обясниха от инициативния комитет на протестиращите.

От КПКОНПИ към този момент показаха подготвеност да прегледат всяко постъпило искане от покупател в Nove Homes и да се произнесат в сходство с условията на закона. Това стана след предходното първо протестно шествие на 10 март. Тогава от комисията обявиха, че са научили за казуса на купувачите в Nove Homes eдва в края на януари от несъгласие на изпълнителния шеф на " Нове хоумс ", само че не разполагат с документи в поддръжка на неговите изказвания.
Протестиращите: Ще предявим искове за имуществени вреди
Сега протестиращите ги внасят в КПОНПИ и желаят от комисията в седем дневен период да вдигне възбраната, която дефинират като неоснователна и противозаконна. Те изясняват, че вследствие на дейностите на антикорупционната комисия банката-кредитор се въздържа да финансира последващи стадии на строителството, има цялостен отлив от претенденти за пазаруване на обекти в комплекса и отлив на строителни и подизпълнители. Онези 230 души, които към този момент са платили за жилища в Nove Homes, са обезпокоени дали ще бъдат спазени периодите за довеждане докрай на строителството и въвеждане на обектите в употреба. Опасяват се, че вследствие на по този начин наложените възбрани е допустимо " Нове хоумс " да изпадне в несъстоятелност. За тях това значи, че няма да получат жилищата, за които са платили 27 252 511 лева с Данък добавена стойност общо по предварителни контракти и няма да могат да възстановят парите си.

Заявяват, че в случай че вследствие на възбраните довършването на строителството и стартирането на обекта в експлатация бъде осуетено, и в случай че съдът отхвърли желае на КПКОНПИ по отношение на " Нове хоумс ", те ще предявят искове за имуществени вреди. Ще желаят да им бъдат изплатени импортираните суми по предварителния контракт и ще пледират за пропуснати изгоди в размер на законната рента за съответния интервал.
Комплексът се строи с банков заем и пари от купувачи
Имуществото, послужило за застраховане на предстоящ иск, съставлява право на благосъстоятелност върху поземления парцел и 14-те многофамилни жилищни здания, които се възнамерява да бъдат построени върху него. Теренът е на стойност 4.9 млн. лв. и те са платени по банков път. Това допуска, че банката е приложила ограниченията по закона за изпиране на пари, споделят купувачите. Що се отнася до незавършено строителство - то е на стойност 37.5 млн. лв., за които има контракти. Инвестицията дотук е образувана с заем от Интернешънъл Асет Банк в размер на 14 млн. лв. и от вноски на купувачите по предварителните контракти в размер на 27.3 млн. лв.. Заключението им е, че незавършените градежи не съставляват нелегално добито имущество, доколкото са образувани по този легален метод. А във връзка на обстоятелството, че нито една от постройките към момента няма акт 14, означават, че възбраната върху имущество, което не съществува, е противозаконна. Друг техен мотив е, че " Нове хоумс " не е следено лице (от проверяваните) по смисъла на спомагателните разпореждания на ЗПКОНПИ. Искат да се анулира определение на Софийския градски съд от 29 септември 2020 година и да бъде обезсилена обезпечителната заповед, издадена ден по-късно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР