Близо 130 учители са заразени с COVID-19 от началото на

...
Близо 130 учители са заразени с COVID-19 от началото на
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Системата е спокойна, по-вероятно е училищата да затворят заради грип, отколкото сега

" Близо 130 учители са инфектирани с COVID-19 от началото на образователната година. За 20 дни това прави приблизително по 6 инфектирани на ден ". Това съобщи в предаването „ Лице в лице “ по БТВ министърът на образованието. Той добави, че, в случай че има инфектиран възпитаник, се карантинира целият клас, защото се допуска, че това е средата на взаимоотношение.
“Добрата вест с вируса е, че коефициентът на заразяване е 1 – 1,2, т.е. че не се заразяват огромен брой хора от един инфектиран, само че постоянно се получават и клъстери, когато не се съблюдават ограниченията за съблюдаване на отдалеченост “, добави просветителният министър. Той добави, че има към 90 инфектирани възпитаници, а единствено 3 на 1000 паралелки не учат в действителната класна стая. “Системата на образованието е релативно спокойна, моделът, който избрахме, работи, има единични случаи в някои учебни заведения, стараем се да ги почистваме. Системата на образованието е дисциплинирана и подредена “, сподели още министър Вълчев.
 Красимир Вълчев: Целта ни е най-много присъствено образование на възпитаници и студенти Красимир Вълчев: Целта ни е най-много присъствено образование на възпитаници и студенти
" Целта ни е най-много присъствено образование. По всичко наподобява, че през стартиралата образователна и академична година пандемичната обстановка ще...
Министерство на здравеопазването сега разисква и е предложило план на прагови стойности, при които да се минава на образование в електронна среда, посочи министър Вълчев. “Не приказваме за прекосяване на цялата система, а настрана учебно заведение или обособена област. 20 % от децата в учебното заведение е една от праговите стойности – със признаци сходни на Коронавирус болести. Това значи, че може и да е грип. Много по-вероятно е учебните заведения да затворят, когато пристигна грипът, в сравнение с в този момент поради Коронавирус “, безапелационен бе той, като посочи че никой не приказва за затваряне на цялата система. “Ако децата са в карантина – родителите не са в карантина “, изясни Вълчев, като добави, че те са второ равнище взаимодействащи, а единствено първо равнище са в карантина.
Малко над 500 деца са поискали да учат онлайн – това е така наречен дневна форма, сподели още министърът, като по думите му има и деца, които по здравословни аргументи учат в електронна среда. „ Има няколко обезщетителни механизма – единият е включване в действителната класна стая посредством действителна връзка. Допълнителни часове най-малко 10 и самостоятелни съвещания. Гласувахме да се заплащат в допълнение по 15 лева на час на учителите “, съобщи Красимир Вълчев.
Образователният министър изясни, че в случай че има деца със признаци, условието е краткотрайно те да се отделят. „ Може в обособена стая, само че казусът е, че множеството учебни заведения нямат задоволително стаи. Може и на открито, в случай че метеорологичните условия разрешават. Целта е детето да не е в класната стая. Повечето учебни заведения употребяват обособени стаи, те са по-широки стаи. Така наречените стаи за обособяване не би трябвало да основават психическо напрежение измежду децата ", безапелационен бе той.
Във връзка с дефицита на преносими компютри за учителите, министър Вълчев сподели, че учителите нямат и работни стаи, а работят в учителската стая и в класните стаи. „ Имаме 37 000 класни стаи и задачата е във всяка от тях да има преносим компютър, освен с цел да имат длъжностен компютър, те би трябвало да нанасят отсъствия в електронни дневници – близо 2 000 учебни заведения имат към този момент електронни дневници. Ние би трябвало да имаме компютър във всяка една стая – взехме решение да се закупят 20 000 компютъра, само че е въпрос на време да се случи, тъй като е обвързвано с процедури. Учителите по време на затварянето на учебни заведения употребиха персонални преносими компютри. Имаше 1 %, които нямаха опция, тогава учебните заведения помогнаха със служебни преносими компютри “, добави министърът. " 20 000 за учителите и 60 000 за учениците комптърни устройства предвиждаме да се закупят в идващите години ", посочи той. 
 Красимир Вълчев: Ученическите екскурзии - до 1 седмица и с защитни ограничения Красимир Вълчев: Ученическите екскурзии - до 1 седмица и с защитни ограничения
По мотив отпадането на възбраната за осъществяване на учебни екскурзии, министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че не се препо...
По отношение на детските градини, министър Вълчев съобщи, че са разширили броя на дните, в които децата могат да отсъстват по преценка на родителите, защото там няма онлайн образование. “Не е уместно в ранна детска възраст взаимоотношението с електронни устройство, доста вреди на детето “, посочи той.
" За поредна година оптимално усилваме и минималните заплати, с цел да притеглим повече младежи. Най-голямото предизвикателство е да мотивираме положителните възпитаници да стават учители ", добави Красимир Вълчев. Той заяви, че има разбор за качеството на образованието онлайн. По думите му, има недостиг и всички системи на образованието малко или доста са потърпевши. При нас се случи релативно по-добре, доста бързо стартираха учебните заведения за разлика от други страни, посочи Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР