Близо 10 500 червени шалчета според оценка на полицията дефилираха

...
Близо 10 500 червени шалчета според оценка на полицията дефилираха
Коментари Харесай

Над 10 000 „червени шалчета“ дефилираха в Париж „в защита на демокрацията“

Близо 10 500 " червени шалчета " съгласно оценка на полицията дефилираха през днешния ден под дъжда в Париж " в отбрана на демокрацията и институциите " от насилието, съпровождало демонстрациите на " жълтите жилетки " през последните седмици, съобщи Агенция Франс Прес. Агенцията напомня, че 10 000 души бяха декларирали посредством Фейсбук присъединяване в така наречен Републиканско шествие на свободите.
 
 БГНЕС

Френски и няколко европейски флагове личаха в редиците на протестиращите. Те скандираха: " Да - на демокрацията, не - на революцията ". Някои носеха тишъртки с надпис " Обичам своята република " или " Спрете насилието ".
 
 БГНЕС

Мнозина участници бяха с червени облекла - якета, шапки, кърпи за глава бандана, шалове. За разлика от парижките акции на " жълтите жилетки ", в които вземат участие най-вече млади мъже, " алените шалчета " бяха показани от хора на междинна и по-голяма възраст, показва ТАСС.-->
 
 БГНЕС

Според Лоран Сулие, основател на шествието, " алените шалчета " дават отговор на повика, ориентиран към " безмълвното болшинство, което от 10 седмици си стои по къщите ".
Той загатва за постоянните седмични демонстрации на " жълтите жилетки " всяка събота - митинги против обществената и данъчната политика на кабинета, по време на които имаше произшествия и конфликти със силите на реда.
 
 БГНЕС

Движението на " алените шалчета " декларира, че днешната демонстрация не е нито проява против " жълтите жилетки ", нито поддръжка за президента Еманюел Макрон, а нещо по-мащабно - акция в отбрана " на Републиката ", т.е. на страната.

Мнозина от " алените шалчета ", декларирали, че ще вземат участие в демонстрацията, споделят, че са споделяли част от настояванията на " жълтите жилетки ", само че отхвърлят концепцията за принуждение " против институциите ".
 
 БГНЕС

62-годишната Мари-Лин, здравна сестра в държавна болница, пристигнала тук от югоизточно предградие на столицата, твърди, че " не е срещу първичната концепция (на " жълтите жилетки " ) да се поозъбим малко ", само че желае да каже " стоп на физическото и словесното принуждение ".
 
 БГНЕС

" Не желая страната ми да се сгромоляса в тирания ", тревожи се 63-годишната Кристин - банкова чиновничка в пенсия, пристигнала от Вилпаризи край столицата, която се притеснява от напредък на екстремистките партии. От редиците постоянно се чуваше викът: " Фашизмът няма да мине ".

 БГНЕС

Партията на Макрон " Република, напред " се опита да посрещне сдържано самодейността, само че двайсетина депутати и шестима сенатори от болшинството пристигнаха на демонстрацията в персонално качество, добавя Агенция Франс Прес.
 
 БГНЕС

На площад " Бастилия ", където завърши акцията, имаше и " жълти жилетки ", събрали се на високото стълбище, водещо към постройката на Операта. Те обсипваха с обиди стачкуващите - " червени шалчета ", само че полицията съумя да осуети наближаващия конфликт, прибавя ТАСС.
 
 БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР