Близо 1,150 млрд. лева или 587 млн. евро са изпратили

...
Близо 1,150 млрд. лева или 587 млн. евро са изпратили
Коментари Харесай

1.150 млрд. лв. изпратиха гурбетчиите за първите пет месеца на годината

Близо 1,150 милиарда лв. или 587 млн. евро са изпратили на родственици и близки у нас работещите в чужбина българи. Това сочат данни на Българската национална банка (БНБ). Статистиката е за интервала от началото на тази година до края на май. Това прави приблизително по 117 млн. евро на месец, като най-вече пари са изпратили през май тази година.

В съпоставяне с преводите за първите пет месеца на 2022 година парите, които пращат емигрантите на свои близки, набъбват с близо 84 млн. евро. Очакванията са до края на тази година сумата, изпратена от българи, работещи в чужбина, у нас да надвиши 1,2 милиарда евро, колкото е била за цялата предходна година.

Една от аргументите е нарастването на цените у нас и потребността от по-големи суми за прехрана. Също по този начин има растеж на заплатите в чужбина. Например в Обединеното кралство минималната ставка, която получават служащите на острова, не би трябвало да е под 10,32 английски лири на час. Това е с близо 3 паунда повече по отношение на предпандемичната 2019 година, когато възнаграждението бе 7,50 паунда на час.

От данните на Българска народна банка излиза наяве, че през първото тримесечие на тази година рекордьори по прехвърляния у нас са работещите българи в Германия. За първите три месеца те са пратили на роднините си общо 67,3 млн. евро или над 130 млн. лв.. Втори по вложени пари у нас са българите в Съединени американски щати, които са превели 61,4 млн. евро. От Испания и Обединеното кралство сумите, които влизат у нас, са надлежно 34 млн. и 32 млн. евро. Гърция пък държи пета позиция по пращане на суми към България – 20 млн. евро.

Статистиката регистрира нарастване на преведените суми от всички страни. Намаление на преводите е регистрирано от българите в Италия, като към март 2020 година от тях са влизали 17 млн. евро, а по-късно падат на 15,5 млн. евро. Леко възобновяване на прехвърлянията от българите, работещи на Ботуша, има през тази година, като до края на март те са пратили 16 млн. евро.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР