Близки и поддръжници на Алексей Навални си вземат последно сбогом

...
Близки и поддръжници на Алексей Навални си вземат последно сбогом
Коментари Харесай

Катафалката с Навални потегля към храма

Близки и поддръжници на Алексей Навални си вземат последно довиждане с опозиционния водач на заравяне в югоизточната част на Москва след продължителна битка с управляващите за предаване на тялото му, откакто той умря при мистериозни обстоятелства в наказателна колония в Арктика.

Кира Ярмиш, говорителката на Навални, разгласи, че катафалката, пренасяща опозиционера, скоро ще потегли към храма.

По график погребението би трябвало да стартира в 14 часа локално време (13:00 часа българско). Тялото на Навални бе предадено от моргата на околните му с съвсем два часа забавяне (към 12:45 локално време), заяви Кира Ярмиш, говорителката на Навални. По думите ѝ забавянето към този момент няма да влияе върху графика.

Църквата с иконата на Божията Майка " Утоли моя печали " се съгласи да организира заупокойна работа, след което Навални ще бъде заровен в близкото Борисовско гробище. И на двете места се вижда доста наличие на хора и на служители на реда.

Майката на починалия опозиционен водач Людмила Навалная в продължение на осем дни се опитваше да накара управляващите да ѝ предадат тялото му.

Първоначално управляващите обявиха, че не могат да уважат молбата ѝ, тъй като би трябвало да извършат аутопсия. После се пробваха да я изнудят да се съгласи на скрито заравяне, в противоположен случай щели да го заровят в пандиза.

След като все отново върнаха тялото на околните му, породи нов проблем - погребалните бюра отказваха да провеждат погребението, като най-малко един траурен сътрудник декларирал, че му е било " неразрешено " да работи с поддръжници на Навални, съобщи Ярмиш. Трудности имали и при намирането на катафалка за траурната гала.

 
Ярмиш също по този начин сподели, че близки на Навални получавали анонимни позвънявания, с които ги предупреждавали " да не носят тялото му на никое място ". 

Руските управляващи не оповестиха повода за гибелта на 47-годишния Навални, който се бореше против корупцията в държавната администрация и организираше огромни митинги против Путиновия режим. Много западни водачи упрекнаха съветския водач за гибелта.  

Не стана ясно незабавно кой от фамилията и доближените на Навални ще участва на погребението, защото доста от неговите съидейници са в заточение в чужбина заради боязън от правосъдно гонене в Русия. Фондът за битка с корупцията на Навални и районните му клонове бяха избрани като " екстремистки организации " от Москва през 2021 година. 

Погребението ще бъде излъчено онлайн в канала на Навални в Ютюб:


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР