Благотворителният концерт Солидарност с Украйна. С вас сме! събра хиляди

...
Благотворителният концерт Солидарност с Украйна. С вас сме! събра хиляди
Коментари Харесай

Благотворителният концерт за солидарност с Украйна събра хиляди хора в София |

Благотворителният концерт " Солидарност с Украйна. С вас сме! " събра хиляди хора в центъра на София, които извършиха площад " Княз Александър Първи ".

Сред уредниците на събитието са Васко Кръпката и писателят Захари Карабашлиев. Входът е свободен. 

Концертът ще продължи до 22.00 часа, а в него вземат участие български и украински реализатори - “Блус трафик ”, No More Many More, “Подуене блус бенд ”, Валди Тотев, Иван Лечев, “Джендема ”, Развигор Попов, Петър Попов, Стефан Вълдобрев, Г.М.О. (Георги Минчев оркестра) и двама украински музиканти - Павло на китара и Владислав, избягал от войната млад саксофонист. Ще пеят също деца от центъра за бежанци в столичния квартал “Младост ”.

Представлението стартира с възгласи " Слава на България, " Слава на Украйна ", " Българи-юнаци " и благодарности, че България е приела хиляди украинци на своя територия.

На площада има доста младежи и деца с украински флагове и балони в синьо и жълто.

Олена Коцева, ръководител на сдружението " Мати Украйна ", съобщи при започване на концерта, че живее в България към този момент 45 години и дружно с Васко Кръпката са били на митингите на Съюз на демократичните сили.

" Днес е 33-ти ден от масираната експанзия на Русия против Украйна, това не е експанзия, това е същински геноцид, тъй като се убиват деца, тъй като се убиват дами, тъй като се унищожава инфраструктурата на Украйна. Унищожават се огромни градове Мариупол, Харков – изравняват се с лицето на земята ", каза Коцева.

Тя поиска българският министър председател да внесе решение в Народното събрание България да помогне по всевъзможен метод на Украйна, даже и с оръжие.

" Още тази седмица Народното събрание да вземе това решение - да се окаже помощ на Украйна по всевъзможен метод. Имаме произвеждане на военни произведения, които се търсят в Украйна. Има потребност от каски, има потребност от бронежилетки ", сподели ръководителят на сдружението " Мати Украйна ".

Фронтменът на Подуене блус бенд също прикани за повече солидарност с Украйна.

" София може да е краен квартал на Европа, само че София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, с цел да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме срещу експанзията на Русия и трето - с цел да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят ", сподели Васко Кръпката.

Андрей Николов от ситуационния център " Отворени порти " сподели, че сега украинската общественост има потребност от организация за образованието на децата, които в България сега са към 20 000.

" Нашият първи приоритет е за бежанците от Украйна, които дойдоха тук. Вече има 20 000 деца! Това са най-вече майки с деца. Трябва тук да създадем украински учебни заведения за тези деца, с цел да могат да завършат образованието си. Нашият център мисли и за интеграция на майките на пазара на труда. Ако тези майки намерят работа и изкарват пари, ще заплащат налози. Това е добре и за България, а България също има потребност от работна ръка ", сподели той.

Пред публиката украинската певица Катерина Божанска прикани за мир и извърши неофициалния химн на Украйна. 

Събралите се на концерта могат да дарят средства, които се набират от доброволци в специфични кутии.

Една от първите песни, която прозвуча на площада, бе " Вдигни очи ". На огромен транспарант има надпис " Путин, стой войната в името на човечеството ". Дошлите на концерта жители носят български и украински флагове.

Днес Украйна пази цяла Европа, обявиха жители пристигнали на концерта пред кореспондент на Българска телеграфна агенция. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР