Благоевградската общественост отбеляза 140 години от рождението на българския революционер

...
Благоевградската общественост отбеляза 140 години от рождението на българския революционер
Коментари Харесай

Благоевград отбеляза 140 години от рождението на Пейо Яворов

Благоевградската общност означи 140 години от рождението на българския бунтовник и стихотворец Пейо Яворов.

Възпоменателното празненство се състоя пред бюст-паметника на революционера в градската градина, където бяха положени цветя от зам.-кметът по строителство и сигурност на Община Благоевград Емилия Тунева, народния представител Даниела Савеклиева, зам.-ректорът на Югозападния университет, представители на регионалната администрация, на културните институции и жители. Яна Янакиева и Румен Кулянин припомниха моменти от живота и делото на поета. Освен исторически данни от живота му, те рецитираха едни от най-запомнящите се негови стихотворения, измежду които „ Две хубави очи ” и „ Стон ”. Прозвуча и разтърсващата му имитация – „ Аз не пребивавам, аз пламтя ”.

Едновременно бунтовник и стихотворец, Пейо Яворов ловко съчетава римите с дълга към отечеството. Той остава светла следа в национално-освободителните битки на Пиринския край против турското владичество.

Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, въстаник и деен участник в Балканската война, която носи избавление на Пиринско от отоманското иго. Творчеството и поезията му са пропити с трагизъм, подбуден от трагичния му живот, цялостен с разочарования.

Едно от огромните е решението на татко му да приключи неговото обучение. Това обаче не повлиява на обстоятелството, че Яворов е един от най- положителните поети на България. Сред най-известните му стихотворения са „ Две хубави очи ”, „ Песен на песента ми ”, „ Две души ”, „ Бежанци ”, „ Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903) и още доста други. Освен лирика, Яворов написа драми и публикации.
 6-12  5-9  4-10  3-11  03-2  01-2  02
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР