Благоевградчанката Надежда Барбазова положи клетва като резервист след две седмици

...
Благоевградчанката Надежда Барбазова положи клетва като резервист след две седмици
Коментари Харесай

Млада благоевградчанка и бивш партиен лидер 2 седмици лази в кал и студ, стреля с АК-47 и мята бомби, за да...

Благоевградчанката Надежда Барбазова постави клетва като резервист след две седмици военно образование в Плевен. Бившата лидерка на „ Атака “ в Пиринско, напуснала партията преди 5 години, е единствената изпратена посредством благоевградското Военно окръжие на образованието, в което взели участие общо 22-ма доброволци от 18 до 47-годишна възраст от цялата страна. „ Въпреки че интервалът беше къс, подготовката ни беше доста сериозна и даже надмина упованията ми. Само по филмите бях виждала всичко, на което ни образоваха, само че на екрана нещата наподобяват доста лесни, надалеч не е по този начин на процедура “, описа Барбазова.

Тя е на 36 години и даже в ученическите си години не е имала военна подготовка. Баща й е някогашен боен, а самата тя е приключила магистратура „ Национална сигурност и защита “ във Военната академия. „ Там попаднах на друг вид хора, доста по-толерантни и овладели себе си. У тях я няма експанзията на обществото ни, няма я конкуренцията с подливане на вода, с цел да изпъкнеш, вместо това има чувство за едно цяло с останалите и то е тъй като всеки зависи от другия “, изяснява Барбазова.



Един от претекстовете й да се запише за образованието за резервисти било точно това – да види дали в действителна среда военните са разнообразни и какво ги е предиздвикало да се отдадат на тази специалност. Записала се за образованието за резервисти поради възприятието за дълг пред родината, написа struma.bg.

„ България има потребност от такива хора, защото запасните напредват във възрастта и понижават. Наполовина съм от Мизия и знам какъв брой доста оказа помощ армията при наводнението там преди години. А с цел да окажеш помощ освен във военно време, само че и при бедствия, е нужна подготовка и избрани умения. Не чаках, че образованието ще е толкоз съществено, само че разбрах какво им е на мъжете в казармата и за какво тя трансформира хората. Надскачаш себе си. Времето се случи неприятно, имаше и дъжд, и сняг, лазихме в калта, копахме окопи в суха като камък земя, което в действителност беше доста хард. Стреляхме по цели с бойни патрони и мятахме гранати. От гранатите много се опасявах, тъй като единствено по филмите съм го виждала, само че създадохме необикновен екип. Бяхме съвсем на половина мъжете и дамите, измежду които имаше майки с бебета на година-година и половина, оставили децата си на родителите. Подготовката ни беше доста сериозна, учащите бяха на доста високо равнище и доста ни пазеха. В такава среда се научаваш, че с изключение на себе си би трябвало да пазиш и другите, тъй като сте екип “, разкрива благоевградчанката.

За да премине образованието си, тя взела половин месец неплатен отпуск, а заплащането, което ще получи за военната подготовка, е много по-ниско от парите, които губи. Преминалите сполучливо курса подписват контракти за 3 година, всяка година са длъжни да минават образование, а при потребност ги взимат в ресурс. За цялата година страната им изплаща една заплата, само че при всяко повикване излизат в неплатен отпуск от главната си работа.

„ Никой не го прави за пари, а поради възприятието за дълг и отговорност към родината и към другите “, откровена бе Барбазова и признава, че даже семейство и рожба не биха я спрели да извърши дъга си, когато е нужно. Най- вълнуващият миг от цялото образование била клетвата, която доброволците резервисти поставиха завчера на специфичен обред на плаца в поделението в Плевен.

„ Моментът бе още по-силен за мен, тъй като останалите от екипа ме натовариха с достойнството да произнеса речта от името на всички ни “, сподели Барбазова и заключи с усмивка, че дамите в групата не са се дали на мъжете нито във физическата, нито по теоретичната подготовка, и се справили по-добре от мощната половина.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР