Blagoevgrad24.bg Състав на Варненския апелативен съд потвърди като законосъобразна и обоснована

...
Blagoevgrad24.bg
Състав на Варненския апелативен съд потвърди като законосъобразна и обоснована
Коментари Харесай

Край! Оставиха 14-годишния убиец на бездомника в ареста! Денис: Много съжалявам, искам да се прибера в нас

Blagoevgrad24.bg Състав на Варненския апелативен съд удостовери като законосъобразна и обоснована най-тежката мярка за процесуална насила, избрана преди броени дни от Оценка за съвместимост - Варна по отношение на 14-годишния Денис Ж., упрекнат в убийството на мъж от Варна. Непълнолетният е притеглен като обвинен за ликвидиране по хулигански подбуди на 53-годишния скитник Красимир К., осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. Според обвиняването Денис има съизвършител - 13-годишно малолетно момче, което не носи наказателна отговорност.
Според проверяващите, на 16 януари децата влезнали в спор с бездомника пред пункт за вторични първични материали, а ден по-късно му нанесли побой. Няколко дни по-късно тинейджърите се върнали при мъжа, който обитавал пространство до бл. 20 в кв. "Вл. Варненчик " и траяли с насилието. Съдебно-медицинска експертиза е открила, че гибелта на бездомния мъж е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна контузия.

Днес втората правосъдна инстанция остави без почитание жалбата на отбраната на малолетния обвинен. Самият Денис сподели пред съда: "Много скърбя, желая да се прибера в нас. " Въпреки, че процесуална мярка за насила "задържане под стража " по отношение на малолетно лице се ползва в изключителни случаи, Варненският апелативен съд показа всички учредения на първата правосъдна инстанция за първичния арест.

Престъплението е тежко по смисъла на закона и се санкционира с "лишаване от независимост " за период от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна. Заради непълнолетието на причинителя обаче, това наказване следва да се редуцира със затвор от 3 до 10 години.

И този съд намира, че събраните голям брой гласни свидетелства, както и обясненията на самия обвинен водят до обоснованото съмнение, че Денис е съпричастен към закононарушението, за което е притеглен. От събраните в хода на следствието свидетелски показания се открива, че е имало и други случаи на упражнявано принуждение от малолетния Денис, главно върху възрастни хора, които за благополучие не са довели до съдбовен резултат. Това стимулира и апелативния съд да одобри, че е налице и заплаха момчето да извърши закононарушение.

Варненският апелативен съд записа в своето определение, че първата правосъдна инстанция вярно е решила, че нито родителските грижи, нито надзора на учебното заведение или на контрольор ДПС(Детска педагогическа стая) биха осъществили закономерен надзор над обвинения.

Определението, с което се удостоверява изключителната по своя темперамент първична мярка за неотклонение "задържане под стража " за малолетния Денис Ж., упрекнат в убийството на скитник от Варна не предстои на обжалване.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР