Blagoevgrad24.bg При изготвяне на седмичното учебно разписание за втория учебен срок,

...
Blagoevgrad24.bg
При изготвяне на седмичното учебно разписание за втория учебен срок,
Коментари Харесай

Ще олекнат ли ученическите раници през новата година?

Blagoevgrad24.bg При правене на седмичното образователно разписание за втория образователен период, в учебните заведения ще се разиска и при опция ще се вкара така наречен блокова конструкция - поредно осъществяване на образователните часове по еднакъв образователен предмет в границите на образователния ден. Това е една от ограниченията, посочени от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, по казуса с тежките раници на учениците.
"Мерките за понижаване тежестта на ученическите раници би трябвало да се ползват в съдействие с учебните управления, учителите и родителите. Родителите са тези, които имат ангажимент да усъвършенстват наличието на ученическата раница за идващия ден, т.е. да не позволяват в нея да се носят непотребни неща ", сподели Вълчев в изявление на Димитрина Ветова от Българска телеграфна агенция.

Ръководствата на учебните заведения и учителите по подобаващ метод не престават да осведомят родителите на учениците от първи до седми клас за верния избор на раница, тетрадки, несесери и други.

И през втория образователен период, дружно с родителите, би трябвало да се разиска организацията за използването на учебниците, образователните тетрадки, спомагателните образователни пособия, които учителите предлагат, спортните екипи, материалите по изобразително изкуство и по технологии и предприемачество - кои от тях ще са за работа у дома или ще се съхраняват в класните стаи или в друго помещение в учебното заведение.

Един от разновидностите е разделянето на учебниците на части, в случай че те са над 128 страници. Ще дадем и опция на издателствата да печатат учебниците и образователните комплекти при пълноцветен щемпел на обемна хартия. Тя е по-лека и също ще спомогне за понижаване тежестта на ученическите раници, сподели министърът.

Разработваме национална стратегия за закупуване на шкафчета в учебните заведения, където учениците да могат да оставят пособията, които не са им нужни за подготовката вкъщи или за идващия ден, уточни още Вълчев.

Програмата ще бъде за обезпечаване на шкафчета за учениците от първи до седми клас. Средствата ще се обезпечат от бюджета на министерството, като учебните заведения ще вземат участие със съфинансиране. За идната образователна година закупуването на шкафчета ще се финансира с най-малко 2 милиона лв..

През 2018 година, с въвеждането на новия механизъм за систематизиране на средствата, се насочват повече средства към по-малките учебни заведения и детски градини в отдалечените и едва обитаеми региони. В процеса на груповото трудово договаряне ще бъде разисквана опцията за нарастване на работните заплати през 2018 година за институциите, които имат нарастване на средствата по бюджетите си, означи просветният министър.

Той уточни, че междинната месечна работна заплата за педагогичен експерт в учебно заведение от 1 септември 2017 година е 1081 лева

Министерството на образованието и науката не контролира оптималните размери на работните заплати. В изискванията на делегиран бюджет работните заплати се дефинират на учебно равнище по вътрешните правила за работна заплата на институцията.

В бюджета за 2018 година за обучение са планувани 240 милиона лева за покриване в годишен размер на нарастването на учителските заплати от 1 септември 2017 година с 15%. Това нарастване се случи преди 1 януари 2018 година, защото държавното управление обезпечи 80 милиона лева в допълнение за системата на предучилищното и учебното обучение за последните 4 месеца на 2017 година, означи министърът.

По мотив идното председателство от България на Съвета на Европейски Съюз Красимир Вълчев сподели, че следва да бъдат обсъждани няколко значими стратегически документа в областта на образованието.

"Един от тях е рекомендацията за полезностите и за общественото включване в границите на Европа. Вторият документ е за основните компетентности - пакет от ограничения, които страните би трябвало да подхващат, тъй че техните просветителни системи да "произвеждат " възпитаници със наложително доста положително притежаване на майчин език, наложително притежаване на още един или два непознати езика, цифрови и обществени умения, медийна просветеност, креативност, сериозно мислене и предприемачество.

В частта за просвета има също доста цели, по които ще се работи и са свързани още веднъж с цифровата промяна на стопанската система, с единния дигитален пазар, с европейската мрежа за суперкомпютри, с европейския отворен облак за просвета.

Много мощен акцент се слага върху нововъведенията и върху връзката на науката с живота, практиката и бизнеса. Възможността да се прави просвета, която директно да има изражение в икономическия и обществен живот на жителите на Европа ", сподели министърът на образованието и науката.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР