Благоевград. Професор Лилия Илиева представи за първи път пред обществеността

...
Благоевград. Професор Лилия Илиева представи за първи път пред обществеността
Коментари Харесай

Благоевград: Професор Лилия Илиева от ЮЗУ показа за първи път оригиналния ръкопис на първата История на България от Петър Богдан

Благоевград. Професор Лилия Илиева показа за първи път пред обществеността истинския ръкопис на първата История на България от Петър Богдан, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “- Пирин. Илиева е учител от Филологическия факултет на Югозападен университет (ЮЗУ) " Неофир Рилски " -Благоевград и направи епохално изобретение. Ръкописът е с 1 век по-стар от " История славянобългарска " ма Паисий Хилендарски.
„ Още през 19 век е известно, че Софийския католически архиепископ Петър Богдан Бакшиш е създател на труд върху българската история. Това излиза наяве от писмата, които той изпраща във Ватикана, като търси съдействието на Конгрегацията за агитация на вярата на този труд да бъде отпечатан. „ Петър Богдан е роден през 1601 година в град Чипровец. Учил е в Рим и по-късно се развива като духовно лице и заема поста на софийски католически архиепископ. Изключително постоянно е пътувал в Европа. Има огромни връзки с висши европейски кръгове “, сподели Илиева. Тя изрече изненадата си, че с такова внимание българите се отнесоха към този текст, който безусловно беше чужд.
„ На тази находка се натъкнахме във входа на един теоретичен план към Фонд научни проучвания спечен от група, която е формирана основно от младите сътрудници в катедрата по български език и някои външни участници. Нашата задача беше да изследваме нещо, което нормално не се вижда “, сподели Илиева. Тя описа, че Петър Богдан е забелязал, че България се намира в Османската империя и е очаквал някакви политически събития, които да са свързани с бъдещето на българите. „ Той ги назовава моите сънародници и е написал един труд, който е на латински език и се разграничава по жанр от този откъс, който откри в миналото Божидар Димитров. Той откри един откъс със мощно редактиран текст, който беше изработен доста по- обикновен, в сравнение с е. От началото на 20 век се получиха данни, че Петър Богдан е подготвял такава книга. От проучванията във Виена на Никола Милев, който е първият наш огромен откривател на делото на Петър Богдан са откриха данни, че Петър Богдан през 1668 година е посетил Венеция с желанието да отпечата там своя труд, само че не имал толкоз средства. Той се обърнал към комитет, който е основан за разпространение на римо-католическата религия в целия свят. Ръкописът попада в ръцете на един хърватски лингвист и свещеник, който се е подписвал с Джовани Патрицио. Той е почнал да редуцира текста и да снижава неговия жанр. Трудът е доста сложен за превод и аз се надявам, че въпреки всичко бързо ще стане, тъй като единствено един добър лингвист класик “, сподели още Илиева.
Лора КАЛЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР