Благоевград. Петима участници в телефонни измами са установени при проведена

...
Благоевград. Петима участници в телефонни измами са установени при проведена
Коментари Харесай

Петима участници в телефонни измами са установени при проведена специализирана полицейска операция

Благоевград. Петима участници в телефонни измами са открити при извършена профилирана полицейска интервенция. Това оповестиха от ОДМВР-Благоевград . Действията са осъществени от чиновници на ГДНП и сътрудниците им в ОДМВР- В. Търново, Пазарджик и Благоевград. В хода на профилирана полицейска интервенция, извършена на 3 януари от чиновници на ГДНП и регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи във Велико Търново, Пазарджик и Благоевград са открити двама мъже (29г. и 46 г.) и 44-годишна жена, съпричастни към осъществена телефонна машинация. Тяхна жертва е била - 38-годишна жителка на гр. Гоце Делчев. Тя е била заблудена по добре познатия към този момент сюжет - „ оказване на подпомагане на полицията за задържане на телефонни измамници “. Жената предоставила сумата от 30 000 лева Извършителите на закононарушението са хванати на територията на ОДМВР-Пазарджик при среща на „ дамата “ и 29-годишният й сътрудник, изпълняващи ролята на куриери, с 46-годишния мъж. Те са от София и са престъпно проявени. Установено е още, че дамата и по-възрастният от мъжете са карали след приложимост на опиати, за което са формирани бързи производства. При последвалите обиски у двамата куриери са открити и конфискувани инкриминираната сума, телефонни апарати и СИМ-карти, в това число и тези, имащи отношение към осъщественото в Гоце Делчев закононарушение. С прокурорско предписание те са привлечени като обвинени. В хода на продължаващото следствие е открита съпричастност на 46-годишния в друга машинация, осъществена през декември м.г. още веднъж на територията на Южна България.
В рамките на интервенцията са арестувани и други двама мъже (34 година и 40 г.) от гр. Левски, които съгласно първичните данни са правили аналогични закононарушения от територията на Румъния. На 6 януари, в хода на полицейските дейности, осъществени от криминалисти на ОДМВР-В. Търново, е открита тяхната съпричастност към няколко измами на територията на Северна България в средата на месец декември предходната година. И двамата са престъпно проявени, като единият е осъждан и за машинация. 34-годишният е притеглен като обвинен за осъществена на 15 декември 2018 година машинация във В. Търново за сумата от 6780 лева и с прокурорска заповед мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Междувременно двамата мъже са възстановили взетите по незаконен метод пари. Действията по следствията на случаите не престават под наблюдението на прокуратурата.
Междувременно, единствено в границите на месец, криминалисти на районно управление (на МВР) - Попово задържаха втори участник в скица за телефонни измами. В резултат на подхванати незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени дейности, мъжът е хванат няколко часа след приемане на сигнала. На 8 януари, 86-годишна самотно живееща жена от града потърсила помощ в полицията, обяснявайки, че е била заблудена по същия сюжет и е оставила пред вратата на дома си сумата от 985 лв.. Участващите в акцията екипи засекли 50-годишния мъж от Априлци в региона на автогарата в града. Според първичните данни той бил нает предходния ден след оповестена от него публикация, че си търси работа - мъж, показал се за доктор, го заел да събира и доставя по предопределение документи от негови „ пациенти “. Съгласно напътствията на „ работодателя “, той приспаднал 350 лв. от взетата сума за свършената от него работа, а останалата трябвало да съобщи в град в друга област. На арестувания е наложена полицейска мярка за задържане до 24 часа, по случая е формирано досъдебно произвеждане по член 209, алинея 1 от Наказателен кодекс. Предстои през днешния ден да му бъде повдигнато обвиняване. Действията по следствието се правят под управлението на прокурор от Районна прокуратура - Попово.
Намерените у него пари ще бъдат върнати на пострадалата. Преди по-малко от месец, на 18 декември м.г., криминалисти от районно управление (на МВР) - Попово откриха и задържаха различен мъж, взел участие като пощальон при осъществяване на две телефонни измами на обща стойност близо 4000 лв..

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР