Благоевград. Първата стъпка на новия министър на здравеопазването трябва да

...
Благоевград. Първата стъпка на новия министър на здравеопазването трябва да
Коментари Харесай

Д-р Мария Радойкова: Трябва да се премахнат лимитите на Здравната каса, а парите да следват пациента

Благоевград. Първата стъпка на новия министър на опазването на здравето би трябвало да е премахването на лимитите на клиничните пътеки, а парите да следват пациента. Защото лимитите лимитират и качественото лекуване, и приема на пациенти, които имат потребност от болнична помощ. Това съобщи пред медии в Благоевград доктор Мария Радойкова, която е претендент за депутат от коалиция „ Изправи се!Мутри вън! " област Благоевград, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Пирин .
Д-р Радойкова има има 30-годишен опит в опазването на здравето, 15 от тях е шеф на Медицински център и на МБАЛ „ Иван Скендеров ” в Гоце Делчев. Тя познава в елементи проблемите в общинските здравни заведения и като доктор експерт, и като админ.

„ В листата на „ Изправи се! Мутри вън! ” сме събрани хора със сериозен професионален опит и всеки в своята сфера може да способства за възстановяване на работата. Аз също бих могла да оказа помощ за съществени промени в политиката на бранш „ Здравеопазване ”, акцентира доктор Радойкова, която е девета в листата на обединението.
" Най-големият проблем в общинското опазване на здравето е кадровата обезпеченост. Липсват задоволително лекари, задоволително експерти и различен медицински личен състав. А общинските лечебни заведения поемат най-критичния интервал от лекуването на пациентите. Затова кадровото застраховане в тях е преди всичко. Знае се, че там доста от лекарите са в пенсионна възраст, има и дефицит на експерти по медицински грижи. Трябва да се промени Наредбата за специализация на млади лекари, които да стартират работа и специализация в общинските лечебни заведения, в които практиката е най-големият преподавател ", безапелационна е тя.

В програмата на обединението „ Изправи се! Мутри вън! ” са планували и решение на казуса с лекуването на неосигурени и обществено слаби пациенти. Опитът на Радойкова в гоцеделчевската болница сочи, че повече от една трета от пациентите не са здравноосигурени. Те също имат потребност от болнично лекуване. Затова обаче би трябвало да се сътвори фонд за лекуване на лица, които нямат здравни осигуровки.

Според доктор Радойкова е належащо цените на клиничните пътеки да се уточняват. Пътеки от първо и второ равнище на подготвеност са с доста ниски цени в общинските лечебни заведения. С смяната на цените ще се реализира финансово стабилизиране на здравните заведения. Сега финансовата картина не е по никакъв начин добра, всички имат отговорности, не доближават средства. Това пък води до отвращение на младите лекари да стартират работа в общинските лечебни заведения, където възнагражденията са дребни.
„ Затова Мая Манолова упорства за шоково повишение заплатите на лекари и медицински експерти, с цел да задържим младите лекари в България. Младите хора да имат тласък да учат за акушерки, за медицински сестри, тъй като ще имат положително финансово предложение, положителни заплати. И това ще ги задържи в България ”, акцентира доктор Радойкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР