Благодатният огън се смята за най-голямото чудо на християнството. Слиза

...
Благодатният огън се смята за най-голямото чудо на християнството. Слиза
Коментари Харесай

Чудо : Благодатният огън слиза от небето

Благодатният огън се счита за най-голямото знамение на християнството. Слиза от небето в храма над Божи гроб във Велика Събота. Запалва факлите и кандилата и в първите минути не пари. Това става единствено след молитва на православния патриарх на Йерусалим и в никакъв случай от различен представител на християнството или друга вяра. Казват, че в случай че Благодатният огън не слезе от небето, значи идва краят на света.

Чудото слиза във Велика Събота преди православния Великден към този момент 2000 години – от годината на Разпятието на Христос. Първите писмени сведения за него са от 4 век. Огънят символизира и припомня Възкресението на Христос и светлината, която Спасителя е за света.

През 1549 година арменците подкупили султан Мурат да им даде позволение те да влязат в храма над Божи гроб и да изнесат Благодатния огън. Султанът им дал позволение и арменците влезнали в храма и го заключили. Изпълнен с обезсърчение, православния Йерусалимски Патриарх коленичил и почнал да се моли извън на входа на храма до една колона.

Внезапно колоната се разцепила и от там излязъл Благодатния Огън, запалвайки свещите на Патриарха. Мюсюлманският емир наблюдавал събитията от минарето на джамията, която се намирала против Божи гроб. Щом видял случилото се, извикал: „ Голяма е вярата на християните! Един е същинският Бог, Богът на Християните. Вярвам във възкръсналия от мъртвите Христос. Прекланям Му се като пред мой Бог ”. След това си самопризнание скочил от минарето. При рухването останал незасегнат. Но мюсюлманите го хванали и обезглавили. Мощите му се пазят и до през днешния ден в манастира „ Голяма Богородица ” в Йерусалим.

На Велика Събота сутринта се прави строга инспекция на храма над Божи гроб, с цел да се откри, че вътре няма нищо, с което би могло да се възпламени огън. После Божи гроб се запечатва с пчелен восък. Проверката се управлява от представители на всички християнски канони. По обед Йерусалимският патриарх влиза, съблича облеклата си и остава единствено по бяла тога. После го ревизират и него дали не носи нещо запалително.

След което патриархът коленичи и стартира да се моли. Всички кандила са изгасени. И посред цялостната тишина се чува свистене. Почти в това време синьобели светкавици от Благодатния огън стартират да минават от всякъде, сходно на милиони светкавици от фотоапарати. Кандилата се самозапалват. Вътре в Божия гроб молещият се Патриарх държи факли, които се възпламеняват сами от Благодатния огън.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР