Благодаря ви, братя българи, че и след 140 години пред

...
Благодаря ви, братя българи, че и след 140 години пред
Коментари Харесай

Посланикът на Русия у нас: Двата народа ще бъдат заедно!

" Благодаря ви, братя българи, че и след 140 години пред монументите на съветските бойци в Свищов не престават да се носят цветя ". Това сподели в празничното си слово във връзка 140-годишнината от Освобождението на Свищов посланикът на Русия в България Анатолий Макаров, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Велико Търново

Именно този жест на благодарност е вярната гаранция, че двата народа постоянно ще бъдат дружно. Анатолий Макаров напомни, че тъкмо тук, в Свищов, преди 140 години стартира победното шествие на съветските войски и българските опълченци.

„ Тъкмо тук става дефинитивно ясно, че на османското робство идва краят. Историята сподели, че всяка форма на насилничество в следствие се обръща срещу самия угнетител. Затова не може да се не помни и през днешния ден, когато обособени страни считат, че могат да натрапват на другите личните си модели и правила, когато под формата на така наречен помощ се унищожават традициите и устоите, изкоренява се правото на всяка страна да има и отстоява своите национални ползи.

Русия постоянно е изхождала от това, че междудържавните връзки би трябвало да се градят в пълноправие и взаимно почитание. С България ни свързва общото минало. Дори думата „ памет " в нашите езици звучи еднообразно, само че това не значи, че и през днешния ден ние живеем единствено с паметта ", уточни Макаров.

Той добави, че Русия зачита свободния избор на България да бъде част от Европейския съюз и НАТО, само че и желае да се развиват взаимоизгодните връзки сред двете страни. По думите му за това има всички предпоставки и благоприятни условия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР