Благодарение на положени 3-годишни усилия от общинското ръководство на Свищов

...
Благодарение на положени 3-годишни усилия от общинското ръководство на Свищов
Коментари Харесай

Тригодишни усилия на община Свищов възвърнаха облика на историческата местност „Паметниците“

Благодарение на положени 3-годишни старания от общинското управление на Свищов знаковата за града историческа околност „ Паметниците “ закупи привлекателен тип.
 sv_745x994  sv1_1000x750  sv2_1000x750
Почистени са парковите пространства в западната част, където се намира Братската могила. Обновени са алеите, възобновени са надписите на паметните плочи, и сложени пейки на местата за отдих. Пътят до монументите е декориран с рози, а стълбовете край тях са боядисани. В централната част са обособени два къта с барбекю, пейки и маси, подобаващи за пикник измежду природата.

„Тази година, с финансиране от състезанието на Министерство на околната среда и водите „ За чиста околна среда “ община Свищов осъществя план „ Парк за отдих и детски игри в околност „ Паметници “, край Свищов. Общият бюджет от 9999 лв. бе вложен в редица усъвършенствания на намиращата се там детска площадка и изцяло възобновяване на уредите за игра. Изградени са нови стълби с парапети, съобразени със специфичността на достъпа до детската площадка, с което се улеснява напредването и сигурността на жителите. Коренно промененият образ на парка за отдих и детски игри към този момент е измежду обичаните места на малчуганите и техните родители през топлите дни“, осведомиха от общинската администрация.

В средата на септември, с разпореждане на Министерски съвет бяха отпуснати на община Свищов 40 000 лв., с които стартираха ремонтни действия на моста при река Текир дере и бе възобновен паметникът на Александър II, намиращ се в най-източната част на местността „ Паметниците “. За следващ път се организира санитарна сеч и бе отстранена избуялата тревна растителност, бяха почистени стълбите, плочите с надписите на паметника, а самият той беше фугиран и възобновен.

Положение през последните три години старания от страна на общинското управление към този момент имат забележими резултати, чиято единствена цел е възобновяване образа на историческата околност и основаване на удобни условия за туризъм и отдих. Усилията в тази посока не престават, а една от забавните начинания на Община Свищов и МФ „ Алеко Константинов “ е стартиралата дарителска акция за набиране на средства, нужни за възобновяване на воденицата в местността „ Паметниците “, която има своето историческо значение в освободителните боеве край Свищов.

Средствата за акцията се набират по банковата сметка на Международна фондация „ Алеко Константинов “ а всички, които желаят могат да допринесат за нейното осъществяване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР