Благодарение на пандемията от COVID-19 стана ясно, че някои съвременни

...
Благодарение на пандемията от COVID-19 стана ясно, че някои съвременни
Коментари Харесай

Ето кои места в автобуса се считат за най-безопасни в условия на пандемия

Благодарение на пандемията от COVID-19 стана ясно, че някои модерни вентилационни системи в затворени пространства не са в положение да предпазят от разпространяването на вируси.

По-специално това се отнася за салоните за публичния превоз. Учени са решили да дефинират кои места в рейсовете се смятат за най-безопасни в условия на пандемия. В ново проучване експертите от изследователския център на IBM Research Europe са основали модел на разпространяването на въздуха в салона на рейс.

Учените се интересували в коя част на публичния превоз е най-безопасно да се намираме, с цел да не се заразим инцидентно от човек, който е безсимптомен преносител на заболяване, в това число на COVID-19. Моделът отчитал динамичността на въздуха и капчиците, топлообмена, изпарението, влажността и въздействието на вентилационните системи.

Изследователите са наблюдавали какво се случва с микрокапчиците, които могат да съдържат вирусни частици, когато хората в публичния превоз беседват или просто дишат. В някои рейсове вентилационната система е проектирана по подобен метод, че въздухът влиза в купето от горната страна и се изтегля през специфични отвори, ситуирани под седалките. Това основава вътрешна циркулация на въздуха, която отстранява замърсяванията и контролира температурата в купето.

Не е ясно обаче дали е еднообразно безвредно човек да се намира във всички негови елементи, или има зони, в които въздухът застоява и броят на вирусните частици се усилва. Учените са открили, че хората, които сядат до прозореца, са по-малко склонни да вдишват микрокапчици от другите пасажери и е по-малко евентуално да заразят близките. Издишваните от тях частици съвсем незабавно се поемат от въздушния поток и се отстраняват от салона. Но хората, заемащи местата до пътеката, подлагат на риск освен себе си, само че и пасажерите, стоящи до тях. Оказа се, че вентилационните потоци надолу на практика не минават в тази зона, тъй че микрокапчиците с вирусни частици умерено се спускат върху пода, върху облеклата и чантите на хората в близост.

В същото време тези, които стоят на пътеката, също като пасажерите до прозореца, въздействат в по-малка степен върху разпространяването на вируси навътре в рейса - когато беседват или мълчат, издишаните частици незабавно попадат във въздушния поток от горната страна и се изнасят през отворите под седалките. Друг е въпросът обаче дали рейсът, в който ще се качите, е с такава вентилационна система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР