Благодарение на някои доста строги научни изчисления, учените отдавна успяха

...
Благодарение на някои доста строги научни изчисления, учените отдавна успяха
Коментари Харесай

Откриха „липсващата“ материя на Вселената?

Благодарение на някои много строги научни калкулации, учените от дълго време съумяха да дефинират какъв брой материя е имало във Вселената, когато се е случил Големият гърмеж. Проблемът до момента беше, че те в действителност не можеха да открият най-малко половината от това, което се допуска, че е във Вселената. Сега, употребявайки загадъчните бързи радио експлоадирания (FRB), откриватели от Университета „ Къртин “ най-сетне са разкрили цялата изчезнала материя в голямото пространство сред звезди и галактики.

Въпросната материя се назовава „ барионна материя “, която е формирана от неутрони и протони, съставляващи всички неща, които можем да докоснем и забележим (за разлика от тъмната материя, която е напълно друга история). Според водещият създател на проучването, професор Жан-Пиер Макуарт, учените търсят тази материя от съвсем 30 години. „ Но когато преглеждахме сегашната Вселена, не можехме да намерим половината от това, което трябваше да бъде там, съгласно изчисленията. Това беше малко смущаващо “, споделя той.

„ Съдържанието на междугалактическото пространство е доста нищожно. Липсващата материя беше еквивалентна единствено на един или два атома в стая с размер на междинен офис. Поради това беше предизвикателство да я открием, употребявайки обичайните техники и телескопи “.

Въпреки това, изследователският екип най-сетне съумява да открие изчезналата материя, като употребява феномена на FRB – къси експлоадирания на сила, които идват от случайни направления в небето и траят милисекунди. Учените към момента не знаят какво ги предизвиква и тяхната случайност ги прави сложни за разкриване и още повече за наблюдаване.

Но както изяснява професор Макуарт, употребявайки тези FRB като „ галактически центрове за претегляне “, екипът е съумял да открие изчезналата материя.

„ Радиацията от бързи радио прояви се популяризира от изчезналата материя по същия метод, по който виждате цветовете на слънчевата светлина да са разграничени в призма “, споделя той.

„ Вече успяхме да измерим дистанциите до задоволително бързи радиоизбухвания, с цел да определим плътността на Вселената. “

Удивително е, че екипът е трябвало да следи единствено шест от тях, с цел да регистрира цялата изчезнала материя, въз основата на измерената компактност. Резултатите са близки до предходни оценки за това какъв брой плаваща материя има във Вселена, което най-сетне дава отговори на тайнственост, която астрофизиците преследват от десетилетия.

Публикувано в изданието Engadget.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР