Бизнесмени теглят по половин милион лева, за да оцелее дружеството

...
Бизнесмени теглят по половин милион лева, за да оцелее дружеството
Коментари Харесай

Малко е притеснително! Бизнесмени теглят заеми и залагат жилища, за да плащат заплати

Бизнесмени теглят по половин милион лв., с цел да оцелее сдружението им, сподели изследване на " Телеграф “.

За заем от 500 000 лева би трябвало да се ипотекира неподвижен парцел, като доста от притежателите залагат своите жилища, обясниха от компания за заеми.

Според статистика на една от финансовите компании минимум 40 сдружения от разнообразни браншове задлъжняват годишно. С изтеглените суми заплащат заплати и борчове към Национална агенция за приходите или вършат нови вложения.

Теглене

Тегленето на заеми най-често се постанова, с цел да може компанията да обслужи своите разноски, като погашение на заплати да вземем за пример, прецизираха кредитори. Според данни на един от тях главно представители на дребен и междинен бизнес теглят сред 15 000 лева и 500 000 лева Около десетина компании годишно започват бизнеса си благодарение на финансиране от заем, допълниха специалистите.

Най-често фирмите влагат взетата сума в придобиването на разнообразни активи, елементи от предприятия, от време на време тегленето подкрепя заплащането на импорт на артикули и други

Парите се употребяват също за покупка на нови търговски обекти, закупуване на материали и съоръжение, както и за погасяване на отговорности към данъчните. Теглят се най-често от компании, работещи в региона на търговията, услугите, както и от започващи предприятия. Сред клиентите на кредиторите са и бизнесмени, които се занимават с покупка и отдаване чартърен на жилища и офиси.

Оферти

Разнообразието от предложения за фирмени заеми е огромно. Предлагат се и от банки, и от компании за заеми. Сред най-предпочитаните са безлихвените. Някои финансови институции оферират целеви заеми за оборотни средства, с 0% контрактувана рента и без гратисен интервал. За сходен заем може да бъде финансирана дребна компания, като оптималният размер на сумата, която отпускат, е 15 000 лева, а минималната – 7000 лева

Според Българска народна банка заемите за нефинансовия бизнес в страната са поскъпнали в края на 2022 година. Лихвите по заемите за сдружения в левове за суми до 1 млн. евро са се повишили до приблизително 3,24% през декември по отношение на 3,20% месец по-рано и 2,77% преди година. Анализите на банкери сочат, че се е повишило и търсенето на фирмени заеми, като за година растежът е от към 10 на 100.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР