Бизнесменът Георги Гергов предлага на Община Пловдив 2 процента от

...
Бизнесменът Георги Гергов предлага на Община Пловдив 2 процента от
Коментари Харесай

Георги Гергов с оферта към Община Пловдив: Дайте ми Панаира, за да ви дам място за опера

Бизнесменът Георги Гергов предлага на Община Пловдив 2 % от акциите и шест декара от " Международен панаир - Пловдив ", в случай че администрацията утвърди апорта на акциите на община Варна в " Пълдин Туринвест " АД. Информацията бе оповестена от общинския консултант от " Демократична България - Обединение " Веселина Александрова. 

На постоянна сесия на 19 декември съветниците би трябвало още веднъж да излъчат представител за общото заседание на акционерите на сдружението. Основна точка е увеличение на капитала на " Пълдин туринвест " АД посредством апортирането в него на притежаваните от Община Варна 29 на 100 от Панаира.

След прехвърлянето се чака делът на предприемача Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36 %, а община Пловдив да стопи своите 25 % присъединяване на 20,64 на 100.

В края на ноември съветниците отхвърлиха апорта, само че все пак Гергов се опита да го впише в Търговския указател. Община Пловдив заведе дело в Окръжен съд - Пловдив, с което блокира вписването, а Апелативният съд удостовери прекъсването на регистърното произвеждане.

Нека е ясно също по този начин, че в случай че се поддадем на това подвеждане, даже и в случай че в миналото се обособят шест дка за опера, то ще сме изгубили 350 дка и Международен панаир - Пловдив, разяснява Александрова.

По думите й е неприемливо да разрешат да ги „ подкупват “ с „ Дайте ми Панаира, с цел да ви дам място за опера “.

В края на ноември след извършено изключително общо заседание на " Пълдин туринвест " акциите на община Варна от Международен панаир - Пловдив бяха добити от сдружението. В него присъединяване имат предприемачът Георги Гергов с 50,36 на 100 и Община Пловдив с 25 на 100. Община Варна притежаваше 29 на 100 от акциите на Панаира. Така предприемачът Георги Гергов целеше да ръководи 79,36 % от дяловете му.

Общинските съветници в Пловдив пък задължиха кмета Здравко Димитров да апелира решенията на общото заседание на " Пълдин Туринвест ", защото е свикано, без да се съблюдава законовият период от един месец.

Представителят на Община Пловдив в сдружението бе акредитиран от съвета не просто да гласоподава срещу прехвърлянето на акциите на община Варна от панаира в “Пълдин туринвест ”, само че и категорично да съобщи на събранието, че Община Пловдив като акционер упражнява правото си на блокираща квота, обещано й в закона и до момента може би неизползвано от никоя община за отбрана, оповестиха тогава от " Демократична България ".

Същевременно акциите на Варна от Панаира преди повече от 4 години бяха върнати от варненската община на страната, само че държавното управление още не си е ги е потърсило, за което депутатът от Демократична България Ивайло Мирчев насочи писмен въпрос до икономическия длъжностен министър за аргументите за бездействието, показаха още от партията.

Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на един олигарх, оповестиха от парламентарната естрада в декларация пък депутатите от Българска социалистическа партия. Преди две години партията изключи Гергов от редиците си.

Малко предистория. В разпореждане на Министерския съвет от 29 юли 2016 година, с което страната подарява 29 % акции на Община Варна и 20,63 % на Община Пловдив, е записано, че прехвърлянето на държавния дял в Панаира влиза в действие след единодушието на двете общини.

Според схемата, заложена във въпросното разпореждане на Министерския съвет, Община Варна ще размени акциите от Панаира за притежаваната от Гергов така наречен „ Дупка “ в центъра на града. Така той ще придобие съвсем 80 % от капитала на Панаира и ще може безпроблемно да усилва капитала и да стане съвсем едноличен притежател, тъй като съгласно устава на „ Международен панаир Пловдив “ АД за нарастване на капитала са нужни 2/3 болшинство, т.е. 67% от акциите. 

Преди 4 години стана ясно, че Община Пловдив в последна сметка ще одобри акциите от Международния панаир в града, които страната реши да подари на локалната администрация в града под тепетата и на Община Варна. За това се договориха тогавашният кмет на Пловдив Иван Тотев, мажоритарния притежател на панаира Георги Гергов, някогашния министър на културата Вежди Рашидов, който бе определен за народен представител от Пловдив, и политическите партии от локалния общински съвет.

Участниците в срещата се споразумяха на мястото на някогашната първа палата в Международния панаир да се построи опера. Новата постройка ще се простира на повърхност от 4,5 дка и по предварителни данни ще коства към 60 млн. евро. Тотев посочи тогава, че мястото е определено всред четири терена, като останалите три се оказали несъответствуващи. 

Година преди този момент държавното управление на Бойко Борисов трансферира безплатно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от страната акции от капитала на „ Международен панаир Пловдив “ АД, Пловдив.

Предложението на кабинета предвиждаше локалната администрация в Пловдив да получи 11 607 385 броя акции, които са 20,63% от капитала на панаира, а Варна - 16 314 400 броя акции, т.е. 29% от капитала на сдружението.

Сделката беше инициирана от кмета на Варна Иван Портних, който предложи панаирът през лятото да се придвижи в морската ни столица. Надеждите му бяха по този начин да се запълни терен на мажоритарния притежател на панаира Георги Гергов в града, който за момента стои празен.

Очакваше се да се изготви тристранно съглашение сред Община Пловдив, " Международен панаир " АД и Министерството на културата, с което да се начертаят идващите стъпки за построяването на операта, стана ясно след срещата през днешния ден.

Според някогашния министър на културата Рашидов страната може да отпуска по 15-20 млн. годишно за период от три години, а и общината може да се включи с финансиране.

След построяването й операта ще остане за ръководство от страната през Министерството на културата, а Община Пловдив ще стопанисва прилежащите терени. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР