Бизнесменът Даниел Нобоа победи на втория тур на президентските избори

...
Бизнесменът Даниел Нобоа победи на втория тур на президентските избори
Коментари Харесай

Синът на най-богатия човек в Еквадор спечели президентските избори в страната

Бизнесменът Даниел Нобоа победи на втория тур на президентските избори в Еквадор, заяви Ройтерс. Съперникът му, представителката на левицата Луиса Гонсалес, призна провалянето си и поздрави Нобоа за успеха му.

При преброени повече от 90 % от бюлетините Нобоа получава над 52 % от гласовете, показва Българска телеграфна агенция.

На първия тур през август Гонсалес беше преди всичко с съвсем 34 %, само че 35-годишният Даниел Нобоа, наследник на известния производител на банани и някогашен претендент за президент Алваро Нобоа, изненадващо зае второ място с 24 %.

Политическата кариера на Даниел Нобоа стартира през 2021 година, когато той завоюва място в Народното събрание и оглави комисията по икономическо развиване, напомня Асошиейтед прес. Получилият образованието си в Съединени американски щати предприемач основа компания за образуване на събития на 18-годишна възраст, а по-късно се причисли към корпорацията на татко си, в която заемаше управителни постове в областта на логистиката и търговията.

Баща му Алваро Нобоа е най-богатият човек в Еквадор с помощта на конгломерата, който той основа и който се занимава с развъждане и търговия с банани – главната просвета, която се отглежда в страната, оповестява БНР. В момента към групата принадлежат над 128 компании в десетки страни. Нобоа-старши безрезултатно се кандидатира за президент пет пъти.

Отиващият си президент Гийермо Ласо свика предварителни избори през май, когато разпусна законодателната власт, с цел да избегне импийчмънт. Победителят ще заема президентския пост единствено до 2025 година, когато ще бъдат постоянните избори.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР