Бизнесите в частния сектор, които имат между 50 и 249

...
Бизнесите в частния сектор, които имат между 50 и 249
Коментари Харесай

Законът за защита на лица, сигнализиращи нередности, трябва да бъде синхронизиран в бизнеса в България

Бизнесите в частния бранш, които имат сред 50 и 249 служащи или чиновници, би трябвало да спазят законовите разпореждания за основаване на канал за вътрешно подаване на сигнали за нередности. Процедурата е част от измененията в признатия Закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания , и следва да бъде изпълнена до 17 декември 2023 година.

За да се оправят в период и избегнат наказания при липса на въведени ограничения и процедури, работодателите могат да получат по електронен път цялостен пакет с създадени правила, отговарящи на Закона и Директивата към него. Услугата се предлага в настоящия уебсайт за правна помощ .

В няколко стъпки и допустимо най-кратък интервал от време, след подадена поръчка в страницата, заявителите получават напълно синхронизирани с компанията документи и в сходство с националните и европейски условия за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания. Освен това при зародили спомагателни въпроси или потребност от повече информация - екипът адвокати е разполагаем за обсъждане и помощ в съответната обстановка.

Прилагането и спазването на Закона цели предотвратяването на нарушавания или премахване на последствия от такова, по тази причина сигналът следва да се подава предпочитано посредством профилиран вътрешен канал, в случай че има риск от ответни, дискриминационни дейности за лицето, което алармира, плануват новите промени. Също по този начин се дава и правото на сигнализиращите да избират метода за докладване.

В тази връзка законът изисква сигналът да не бъде неизвестен, а от своя страна подсигурява ограничението на опцията за ответни репресивни дейности към лицата, сигнализиращи за нередности. Те следва да бъдат предпазени от всякаква форма на възмездие като заплашване, уволняване, намаляване и други.

Най-общо казано, отбрана се дава на сигнализиращите лица, които имат рационални учредения да имат вяра, предвид на събитията и информацията, с която разполагат все още на подаването на сигнала, че изказванията са правилни и настоящи.

От друга страна Директивата, въведена със Закона, цели да избегне нищожно, злонамерено или за корист подаване на сигнали, заради което лицата, които все още на подаване на сигнала съзнателно и умишлено са предали подвеждаща или погрешна информация, нямат право да употребяват отбрана.

Повече за нужните документи и по какъв начин да ги подготвите до крайния период от 17 декември 2023 - може да разберете на .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР