Бизнесът успя да запази паралелката по шивачество в гимназията в

...
Бизнесът успя да запази паралелката по шивачество в гимназията в
Коментари Харесай

Бизнесът успя да запази паралелката по шивачество в гимназията в Монтана

Бизнесът съумя да резервира паралелката по шивачество в гимназията в Монтана.

Припомняме, от news.bg съобщихме за случая преди седмица.

От БСК-Монтана проведоха подписка, подкрепена от девет компании от шивашкия отрасъл, против закриването на паралелката " Производство на облекло от текстил " в Професионалната гимназия по лека индустрия в града.

В писмото си те упорстваха паралелката да се резервира с аргумента, че о т години шивашката специалност оглавява листата с най-търсените свободни работни места на Бюрото по труда в Монтана.

Миналата седмица от news.bg се обърнахме за повече информация по случая към Регионалното ръководство на образованието в Монтана.

Росица Кирилова, шеф отдел ОМДК към РУО-Монтана, ни изясни, че през актуалната образователна година приемът за паралелката " Производство на облекло от текстил " не се е състоял, защото е имало единствено двама искащи. Тя обаче уточни, че това е изключение и в предходните години са се образували класове и всяка година до момента са завършвали възпитаници.
 Бизнесът срещу закриването на паралелката по шивачество в гимназията в Монтана
Бизнесът срещу закриването на паралелката по шивачество в гимназията в Монтана

Шивашки компании се оплакват от дефицит на работна ръка

По нейни думи актуалните единадесетокласници от Професионалната гимназия са в дуална форма на образование и все още работят в четири компании от сектора. Такава стратегия имало и за деветокласниците, които също са на стаж.

На въпрос на news.bg дали макар неосъществения банкет през тази образователна година се планува през идната паралелката да се резервира, тя изясни, че към момента няма одобрен план-прием, защото крайният период за внасяне на окончателното предложение до регионалния шеф е до първи февруари.

Кирилова обаче увери, че се стремят да покачат броя на професионалните паралелки, които с всяка година ставали повече от профилираните точно за приемът да е уравновесен и да се отговори на потребностите на бизнеса.

Тя разясни, че през декември се е състояла предварителна среща с регионалния шеф на Комисията по претовареност във връзка одобряването на план-приема за образователната 2020/2021 година, с цел да се разиска какво оферират учебните заведения и шефовете да се срещнат с представители на бизнеса, с цел да чуят какви са потребностите на пазара на труда.

Днес ръководителят на БСК-Монтана Мая Григовора заяви за news.bg, че предходната седмица е била реализирана договореност сред Камарата и РУО-Монтана паралелката " Производство на облекло от текстил " да бъде заложена и в план-приема за идната 2020/2021 образователна година, който следва да бъде дефинитивно гласуван на 11 февруари.

Тя изясни, че на предварителната среща на бизнеса с управлението на Професионалната гимназия през декември не се е предвиждало включването на паралелката и точно заради тази причина е била проведена подписката.

Григорова обаче увери, че към този момент е реализирана договореност сред двете страни и настояванията на шивашкия отрасъл са задоволени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР