Бизнесът поиска да има още повече облекчения при наемането на

...
Бизнесът поиска да има още повече облекчения при наемането на
Коментари Харесай

Ще бъде ли залят пазарът на труда с евтина работна ръка?

Бизнесът изиска да има още повече облекчения при наемането на работна ръка от чужбина. Ще докара ли това до дъмпинг на пазара на труда и заливането му с по-нископлатени фрагменти?коментираха в утринния блок на Нова телевизия ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Васил Велев отхвърли изказванията, че бизнесът желае да внесе в страната нископлатени фрагменти от чужбина, с което да принуди и локалните да работят за по-малко пари.
„ Оценката в средносрочен проект на Института за стабилно икономическо развиване е от порядъка на нужда от 500,000 служащи и служители”, сподели той.
„ Тази нужда няма да се осъществя за месец или седмица, а в средносрочен проект в околните няколко години”, съобщи той.
„ Те са нужни, тъй като тяхната липса задържа икономическия напредък. В момента най-острият проблем е дефицитът на човешки запаси. Той изпревари корупцията, административните загради и по заостреност излиза във всички анкети. Това е в оценката на непознатите вложители и на интернационалните институции”, добави ръководителят на АИКБ.
Васил Велев сподели, че има дефицит освен на високо квалифицирани чиновници, само че и на служащи във всички браншове.
„ Няма по какъв начин да продължим и изключително да ускорим икономическия напредък, в случай че всяка година пазарът на труда напущат почти два пъти повече души, в сравнение с се вливат”, сподели той.
Велев добави, че концепцията на АИКБ е да се „ внесат” на първо място представители на българските общности в Украйна, Молдова и Македония.

Според президентът на КНСБ Пламен Димитров, главната причина за казуса с фрагментите са ниските приходи. Той съобщи, че двете спогодби с Украйна и Молдова за регулация на българите работещи там и жителите на тези страни, работещи у нас, се провалят.
„ Към момента имаме единствената опция да контролираме конвенция с Армения”, добави той.
„ Дефицитният пазар на труда е реалност от няколко години”, сподели той, „ имаме разлика в оценката на причината”.
„ Аз съм бездънен черноглед, че в случай че подчертаваме на виетнамските инжинери или заварчици, ще запълним дупката в нашия пазар”, акцентира той. Той изрази подозрение, че украинските и други сезонни служащи, които са били в България предходната година, ще дойдат още веднъж.

„ Пазарът на труда не е отворен”, сподели от своя страна Велев, давайки образец, че с цел да замине за Полша на един украинец му трябват „ няколко дни и 35 евро”, до момента в който за България 300 евро и няколко месеца.

„ Единствено Валери Симеонов Валери Симеонов е заместител министър-председател по икономическата и... към профила прави енергични старания да облекчи вноса, само че има пасивна и дейна опозиция от всички останали”, добави ръководителят на АИКБ.

Той напомни фактът, че безработицата е под санитарния най-малко и добави, че „ няма хора, които да желаят да работят и да не могат да си намерят работа”. Според него, в случай че в България имаше задоволително квалифицирани фрагменти, бизнесът нямаше да желае да внася украинци и молдовци. Той очерта визията си, че вносът няма да повлияе отрицателно на заплатите, а даже може да се окаже позитивен, защото ще спомогне за разширението на бизнес дейностите. Той добави, че има по 40 претенденти за едно работно място от Украйна и Молдова.

Пламен Димитров не се съгласи и сподели, че вносът на служащи не е усложнен. „ Ако желаеме да върнем българите, единственото решение е нарастване на доходите”, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР