Бизнесът оценява щетите на над 80 млрд. долараБроят на жертвите

...
Бизнесът оценява щетите на над 80 млрд. долараБроят на жертвите
Коментари Харесай

Спасиха дете след 7 дни под руините в Турция

Бизнесът прави оценка вредите на над 80 милиарда $
Броят на жертвите на трусовете надмина 37 000

5,2 по Рихтер разклати Румъния, усетено е и в България

Момиче на шест години бе извадено през днешния ден живо от отломките на постройка в турския град Адъяман, където прекарало затрупано 178 часа или седем и половина дни, съобщи Би Би Си.

На оповестен видеозапис се вижда по какъв начин спасители изнасят дребната Мирай и я слагат на носилка под бурните възгласи “Алах е популярен ”. Според локални медии спасители към момента търсят сестрата на момичето.

Още няколко души бяха избавени през днешния ден, цяла седмица след опустошителните земетресения в Турция и прилежаща Сирия. В област Хатай жена бе извадена отдолу под руините на постройка след 175 часа, които прекарала затрупана. Друга жена и две деца са били избавени в Антакия, има и извадена жива жена в провинция Газиантеп.

Въпреки това избавителната фаза на интервенциите след земетресенията е към своя край. Фокусът в този момент се пренасочва към обезпечаването на заслон, храни и лекарска помощ на оживелите.

По днешни данни общият брой на жертвите на трусовете в Турция и Сирия надминава 37 000, което ги подрежда измежду най-тежките естествени бедствия в света през този век.

Властите и специалистите се концентрират върху превъзмогването на следствията от бедствието, което единствено в Турция то е нанесло материални вреди, които може да костват на Анкара над 80 милиарда $. Изчислението направи Конфедерацията на турските бизнесмени и предприемачи (TURKONFED).

Според неин отчет вредите възлизат на 84,1 $ - 70,8 милиарда $ за ремонт на хиляди домове, 10,4 милиарда $ от загубата на народен приход и 2,9 милиарда $ от загубата на работни дни.

В отчета се показва, че главните разноски ще бъдат свързани с възобновяване на жилищата, инфраструктурата, както и посрещането на краткосрочните, средносрочните и дълготрайните потребности от заслон на стотици хиляди хора, останали без дом.

Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че страната ще приключи възобновяване на жилищата в границите на една година и държавното управление приготвя стратегия, която “отново да изправи страната на крайници ”.

Около 13,4 милиона души живеят в десетте окръга, наранени от трусовете предходната седмица, което се равнява на към 15 на 100 от цялото население. Районът създава близо 10 на 100 от националния Брутният вътрешен продукт. Икономисти и публични лица считат, че като следствие от земетресенията икономическият напредък на Турция ще намалее с до два процентни пункта през тази година.

Междувременно трус със мощ 5,2 по Рихтер разклати Румъния. Епицентърът е бил в централната част на страната, земетресението бе усетено и в България, в градовете по Дунава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР