Бизнесът на детективите е в тъмносивата страна на сектора, а

...
Бизнесът на детективите е в тъмносивата страна на сектора, а
Коментари Харесай

Марин Маринов: България е единствената държава в ЕС, в която дейността на детективите не се регулира по никакъв начин

Бизнесът на детективите е в тъмносивата страна на бранша, а не желаеме да е по този начин. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " частен детектив Мари Маринов, основател и ръководител на сдружението на частните детективи в България.

" България е единствената страна в Европейския съюз, в която активността на детективите не се контролира по никакъв метод. Дали това ще бъде със закон или с други нормативни актове - съвсем във всички страни в Европейския съюз има някакви регулации. Има ги и в тези наставления, които има от страна на Европейската комисия за събирането на информация, само че за този жанр активност в България обаче в никакъв случай никой не е предприемал ограничения. 90-те години Георги Дилков-Лорда – също един криминалист, а когато беше народен представител в Народното събрание беше подготвил един почти относително непокътнат за времето си Закон за частната проучвателна и обезпечителна активност, само че по този начин и не влезе тогава в пленарна зала. От тогава понякога, около някои избори, някой се сеща – или някогашен военачалник от Министерство на вътрешните работи, или различен народен представител, с който вършим срещи, приказваме за тази активност. Един-два пъти ние изготвяхме към този момент наш план и сме го предавали, план за частната проучвателна активност, въпреки че терминът " частна проучвателна активност “ идва от Георги Дилков-Лорда.1994 или 1996 година имаше подобен тогава и по-късно ние правихме няколко оферти. Някой път около избори се обръщат политици към нас, нормално някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи, с които приказваме, вършим няколко излъчвания, приказваме какво е естеството и че има нужда, тъй като щом има търсене, естествено, че има и нужда. Обаче нищо не се случва, което вреди ", изясни Маринов.

По думите му сега без съществуването на закон всеки може да разгласи, че прави детективска работа, а това не е по никакъв начин добре: " Трябва да бъдат отстранени незаконно работещите, без опит, има подправените детективи, а неприятната работа в нашата среда може да докара до доста неприятни последици, тъй като постоянно се отнася за някакви доста съществени проблеми ".

Марин Маринов посочи, че през месец септември следва огромна среща в България на детективите от доста страни, не са европейски: " Ние сме членове на няколко интернационалните европейки организации, контактуваме и се срещаме с доста сътрудници от цяла Европа и от света, членове сме и на Швейцарското детективско общество. На 9 септември тази година, ще се организира огромна среща в България, която ще бъде посетена и от доста детективи от Европа, и от близки на нас страни, освен европейски – също и от Сърбия и Турция. Целта е да обединим напъните и да потърсим тяхната поддръжка за един подобен закон в България, да обсъдим по какъв начин е при тях, какво е използвано тук, при нас, и какво не е, и да изготвим следващия документ, с който ще търсим политическа поддръжка, с цел да има най-сетне регулации в тази област ", изясни детективът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР