Бизнес център Марица в Пловдив се намира, както името подсказва,

...
Бизнес център Марица в Пловдив се намира, както името подсказва,
Коментари Харесай

Пловдив: триумфът на Борисов и големият провал на ПП-ДБ

Бизнес център " Марица " в Пловдив се намира, както името подсказва, на брега на реката. Наблизо са цели три признака на разграбеното близко минало на града - затвореният хотел " Марица " - благосъстоятелност на Ветко и Маринела Арабаджиеви и покритият мост, даден на концесия на Денис Бареков преди 20 години и по-късно

В този център се намира щаб квартирата на партия ГЕРБ в града. Може да се каже, че след локалните избори от последната седмица, тук се намира и кметският щаб на ГЕРБ за страната - след рухването на София и разклащането на Варна, Пловдив остана да стърчи като най-показният бастион на партията на Бойко Борисов измежду огромните градове. Самият Борисов затвърди това, като избра това място за първите си мнения след изборите. " Резултатите на ГЕРБ са отлични, на фона на останалите. Кандидатите ни печелят 95 общини, от тях 7 са регионални градове, 71 общини отиват на балотажи. 1500 локални депутати в страната, против 396 за ПП-ДБ ", изрецитира ядно той, в отговор на въпрос за какво ГЕРБ е изгубил столицата.

Пловдив е измежду тези 71 балотажни градове. Но нещата наподобяват безапелационни: претендентът на Борисов Костадин Димитров води с 34% на 18% пред този на ПП-ДБ Ивайло Старибратов, а във всички региони на града без един хората на ГЕРБ са със сериозна преднина преди втория тур. В общинския съвет пък групата им е най-голяма и може напълно умерено да ръководи в коалиция с няколко по-малки локални структури със светли и тъмни бизнес-интереси.

С други думи, вторият град наподобява като остарялата София: застинал във времето отпреди 2020 година, покрит от некадърни поправки и проблематични поръчки и без никакво желание това да се трансформира. А в случай че новото болшинство е като остарялото, бъдещето му значително наподобява като новата Варна: локални играчи, които разпределят за личен интерес публичен запас.
Реклама
Това, видяно в профил е необичайно: Пловдив беше ярката звезда на българската карта, който имаше късмет да начертае личен път. Не напълно подвластен от една формация, с бумтяща бизнес и културна среда, непокътната градска среда, към момента несъсипана от безразборната корупция. Инерция също имаше - против некадърното ръководство на Здравко Димитров се подвигна голямо гражданско неодобрение, а ГЕРБ дотолкоз пострадаха от него, че го

Но изборите тук по едно и също време демонстрираха устойчивостта на модела ГЕРБ и неуспеха на обединението ПП-ДБ.
Какво се случи в Пловдив
Публичният колапс на ръководството на Здравко Димитров дотолкоз смъкна рейтинга на ГЕРБ, че се наложи Борисов да идва и да отдръпва доверието си от него. Градът е безусловно затлачен от поправки, забавени години наред, потопен е в заеми и е съвсем банкрутирал, поради неприятно финансово ръководство, значими планове като градската железница остават единствено на хартия, градският превоз е призрачен, части градска земя се дават на доближени компании, а поръчките на общината са меко казано, скандални.

Дистанцията от Димитров не оказа помощ - на парламентарните избори през април, ГЕРБ за първи път загуби града от обединението ПП-ДБ с 31 хил против 36 хил гласа (27% против 31%).
Кампанията на Костадин Димитров страдаше от раздвояване на личността - от една страна опит да се покаже, че той не е тъкмо представител на партията, която ръководи над десетилетие, от друга - че е дисциплиниран неин член. Източник: ФБ Реклама
Като се има поради, че Здравко Димитров беше областен кмет на ГЕРБ и по-късно персонално посочен от Борисов за кмет, а партията ръководи Пловдив към този момент 12 години, издигането на идващия Димитров - отново областен кмет, не звучеше като тактика за особена смяна. ГЕРБ прекара цяла година в мислене за претендента си и даже смени дългогодишния началник на тукашната конструкция - Иван Тотев.

Също толкоз затънали изглеждаха и другите безконечни сътрудници в ръководството - Вътрешна македонска революционна организация, Кауза България, чиято игра от години е да вкарват няколко общински съветника и незабавно да се оферират на спечелилия, в подмяна на пост в администрацията.
Мълчанието на агнетата
На този декор, неуспехът на ПП-ДБ да вземат първото място в общинския съвет или даже да заемат по-почетно място в балотажа, наподобява поразителен. Въпреки, че влезе с 10 съветника, което е с 6 повече от предния парламент (където бяха показани единствено ДБ), резултатът не е добър. Коалицията остава и в двете листи надалеч зад ГЕРБ, които макар, че бележат спад за партийната си листа по отношение на парламентарните избори, на кметските даже бележат растеж - 32 хиляди гласа.

Това е показателно, даже не съпоставено със София, а с Варна, където Политическа партия, които изоставаха на парламентарните, са съумели да победят партията на Борисов като брой гласове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР