Бизнес с храна, но не точно. CoKitchen не е класическата

...
Бизнес с храна, но не точно. CoKitchen не е класическата
Коментари Харесай

От малката кухня в големия бизнес: CoKitchen и техният кетъринг за приятели

Бизнес с храна, само че не тъкмо.

CoKitchen не е класическата концепция за ресторант, в който клиентът сяда, поръчва, употребява, а след това заплаща и си потегля.

Не е и заведение на бързи обороти, в което телефонът прегрява от поръчки, а кутиите с пица вървят на конвейер.

CoKitchen е място, в което се готви с душа, хората в кухнята са доста повече от сътрудници, а всеки артикул идва от другар, а не от елементарен снабдител.

Яна Петрова е мотор на тази забавна и новаторска идея. Срещаме се с нея в най-новата локация на CoKitchen в сърцето на София – на няколко крачки пешком от Народния спектакъл.

" CoKitchen е сътрудник за храна на бизнеса и от време на време на хора. На клиенти, които през годините са ни станали близки и които имат потребност от добър кетъринг. Основно залагаме на планове с корпоративна устременост ", изяснява Яна.

История за един джолан

Всичко стартира през 2015 година

" Тогава упражнявах доста, работех не по-малко и бях на специфичен режим. Опитвах се да хапвам главно месо и имаше един доста фрапиращ миг – поръчах си джолан от много реномиран ресторант, а той пристигна съвсем негоден, киснат в какво ли не, с цел да не мирише. Тогава към този момент напълно заключих, че няма никакво значение от кое място идва храната и какво е името на мястото. Тръгнах да дълбая в аргументите и те се оказаха многопластови, само че преди всичко несъмнено са хората ", връща се обратно във времето основателката на CoKitchen.

Макар че тогава е единствено на 27, поема решението на казуса в свои ръце – в метафоричен и дословен смисъл. " Измислих си модел, в който разнообразни стимулирани хора могат да идват на оборудвано професионално място, отговарящо на всички хигиенични условия. Тоест – от него да излиза храна, която можеш да вкараш на всички места – от заведение до детска градина ", споделя Яна.

" Първият вид в главата ми беше една голяма кухня – просторна, светла, чиста, с едно мъничко помещение към нея, в което хората се събират, разискват, основават хрумвания. За страдание, тогава много търсихме и не намерихме, тъй като всекидневно е противоположното – мъничка кухня храни голяма комерсиална повърхност.

Спряхме се на място с значителен салон, който нямаше по какъв начин да оставим празен. Започнахме да предлагаме обедно меню там и да вършим събития ".


Трудно различавам сред клиенти и другари, споделя Яна Петрова. Сн. Тихомир Лазаров

Да готвиш за 700 индивида дневно

Компанията, основана като стартъп, съществува в динамичен режим. " Няма избран брой клиенти. Има дни, в които се подготвят 100 обяда, събития с по 600-700 индивида, има и седмици, в които потенциалът е по-ограничен. Няма идентични дни и това май е най-хубавото нещо ", признава Яна.

Когато би трябвало да се подготвя храна за огромно събитие, на помощ се включват и спомагателни ръце, а измежду тях постоянно има IT експерти или счетоводители, на които им е писнало да стоят пред компютъра.

За новата локация на CoKitchen в центъра на София Яна също има истинска концепция и остава надалеч от клишето " ресторант с градина и обедно меню ".

" Не желаеме да влизаме в модела на типичния ресторант, желаеме да използваме част от мястото за срещи на екипи. Хората имат потребност от време на време да излязат от офиса, да се разчупят малко, а за какво не и сами да вземат участие в приготвянето на обяда си. Това следва напълно скоро при нас ", споделя Яна.

На въпрос не се ли тормози от ожесточената конкуренция в региона, Яна споделя, че не я счита за нещо неприятно. Напротив – лоялната конкуренция е нещо прелестно.

" Ние сме толкоз разнообразни и хибридни, че даже не мога да кажа с какво се конкурираме ", разяснява Яна. 

CoKitchen няма строго профилирано меню. Най-важното са продуктите, а те всеки ден са разнообразни. " Подбираме артикули, в чиито генезис сме сигурни, немалка част от тях са биосертифицирани и фермерски. Познаваме и производителите, и самия развой, и държим бизнесът да е етичен ".

А какво е етичен бизнес?

" От една страна, да не основава щета нито за хората, които вземат участие в него, нито за природата. От друга – в последно време постоянно една храна се популяризира като чиста, единствено тъй като е съвременно. Но моят опит демонстрира, че постоянно може да усетиш, когато индивидът, който ти я продава като такава, в действителност не е почтен ", разяснява Яна.

За нея е комплицирано да разграничи другар от клиент и сътрудник, по тази причина стигайки до тематиката за ръководството на екипа, няма по какъв начин да не повдигнем въпроса:

Какво се случи през пандемията?

" Много компании не оцеляха по време на пандемията, а ние не освободихме никого в първите месеци. Просто си говорихме с екипа, признахме им, че не знаем какво ще стане, само че към този момент сме тук и оставаме ", споделя Яна.

Решават, че CoKitchen ще работи 3 дни в седмицата, тъй като " по-добре да работим, в сравнение с да стоим и да кършим пръсти ".

" Всъщност, 2019 година беше най-силната ни година от момента на основаването ни през 2015 година През януари 2020 година постоянно си споделях: в този момент в коя посока поемаме – ще ставаме огромни или ще си седим тук… Имахме доказани събития от извънредно огромни компании до месец май; януари и февруари потеглиха ужасно мощно и си споделих, че е време за значими решения, че би трябвало да променим бизнеса, да създадем смели стъпки… Всичко по-късно като че ли пристигна в отговор на моите смели проекти по какъв начин ще се разрастваме ", споделя Яна.

Успяват да запазят екипа след един нелек, само че пряк диалог, без да крият нищо от чиновниците.

Трансформират се от компания, която доставя всекидневен обяд и кетъринг към такава, която доставя артикули, тъй като първоначално хората се опасяват даже да поръчат готвена храна. С времето излиза наяве, че са измислили съвършената идея и няколко месеца оперират на този принцип – съществени артикули плюс две-три готвени варианти, редувайки се кой да работи на място.

CoKitchen съумява " да се задържи над повърхността " без финансово подкрепяне – нито от фондовете на Европейски Съюз, нито от българските стратегии в помощ на бизнеса, стартирали през пандемията.

" Имаме дребна инвестиция, с която започнахме, и тя беше от фонда Eleven. Малко по-късно, в сложен миг с персонални средства се включиха няколко така наречен благ вложители - мои другари, вярващи в концепцията.

" Никога не сме взимали някакви европейски помощи, тъй като в случай че трябваше да наблегнем върху това да аплайваме, щяхме да изгубим и дребния запас, който имахме и който предпочетохме да вложим в работа. Не знам дали си заслужава да изгубим този скъп запас в занятие с административна бумащина ", споделя Яна.


Новият дом на CoKitchen скоро ще отвори порти като споделено пространство за срещи на екипи. Сн. Тихомир Лазаров

Инфлацията не е страшилище

След като оцелява през пандемията, за компанията следва ново световно предизвикателство - галопиращата инфлация.

" Ние работим с артикули от най-променената ценова категория. Направихме цените такива, каквито за нас са обективни, т.е. не ги покачваме до степен оттатък допустимото, а работим с цени, които разрешават заслужено възнаграждение и за нашите чиновници, и за доставчиците ", споделя Яна.

" Инфлацията е реалност и не прави нещата по-лесни, само че в положението на международната стопанска система - постпандемично и по време на война - всичко това не е неестествено, т.е. ние би трябвало да се приспособяваме ", добавя тя.

Без „ Да, началник! “

Най-важното предизвикателство за CoKitchen сега е да реши уравнението с неналичието на задоволително личен състав.

" Предлагаме работна атмосфера без познатите ни от кулинарните филми и тв формати викове, крясъци и, несъмнено, „ Да, началник! “. Стряскам се от този вид връзка и малко ме тормози ", признава Яна.

С взор в бъдещето

CoKitchen е част и от Асоциацията на стартъпите в България BESCO, работеща в помощ на бизнеси, основани от нулата.

Компанията създава и софтуерна платформа, която да улеснява всички процеси в тази кухня - от поръчката и доставката до основаването на предписания. " Във времето към тази платформа демонстрират интерес още няколко компании, тъй че може и тя да заживее личен живот ", изяснява Яна.

Екипът развива и план, свързан със спасяването на хранавъв време, когато една част от популацията на планетата гладува, а другата изхвърля тонове храна годишно.

" Ако желаеме да създадем огромни промени в тази посока, би трябвало да се фокусираме върху две неща. Първо, върху съзнанието на хората, които купуват артикули без ясна идея по какъв начин да ги оползотворят. И второ – върху непродадената храна в супермакетите. Трябва да се научим да пазарим това, което ни е задоволително ", счита Яна. Убедена е, че готвенето е изобретателен развой и " в случай че успеем да култивираме това любознание допълнително хора, няма да се изхвърлят артикули, купени на промоция, които стоят, скапват се и никой не знае какво да прави с тях ".

След тематиката за бъдещите планове на CoKitchen, няма по какъв начин да не включим в диалога и изкуствения разсъдък.

" Поиграх си да си приказвам с AI чатбот за предписания. Поне на този стадий, творчеството не е от най-силните му страни ", споделя Яна.

Убедена е, че процесите в кухнята са свързани с творчество, което би трябвало да основават хората. " Пък в случай че те решат по-късно да обучат изкуствен интелект и да го употребяват – супер! "

" Предпочитам да наема същински хора, да работим дружно и по-късно да седнем на масата, да отворим бутилка особено вино и да си поговорим ", приключва собственичката на CoKitchen.

Автор: Любомира Тонева
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР