Бизнес климатът в строителството се влошава и се очаква през

...
Бизнес климатът в строителството се влошава и се очаква през
Коментари Харесай

Очаква се ръст на цените на апартаментите ново строителство през следващите три месеца

Бизнес климатът в строителството се утежнява и се чака през идващите три месеца цените на нови парцели и такива " на зелено " да продължат да се усилват. Това демонстрират настройките на мениджъри на компании, отразени в проучване на Национален статистически институт. Стопанската обстановка през ноември демонстрира, че има все по-негативни оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията им.

По тяхно мнение актуалната строителна интензивност и осигуреността на производството с поръчки са понижени по отношение на октомври, като и прогнозите им за активността през идващите три месеца са попесимистични.

Основните проблеми за развиването на бизнеса не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицита на работна мощ. Данните за ноември демонстрират, че нараства отрицателното въздействие на тези компликации пред бизнеса. В резултат на това се усилва делът на мениджърите, които предвиждат продажните цени в строителството да се покачат през идващите три месеца.

Негативните оценки на бизнесмените води до понижаване с към 4% на показателя на бизнес средата в строителството.



През ноември 2021 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 2.2 пункта спрямо октомврийското си ниво, като това е най-много вследствие на влошената обстановка в строителството, търговията на дребно и бранша на услугите.

Във всички браншове прогнозите са за нарастване на продажните цени.

Промишленост

Съставният индикатор „ бизнес климат в индустрията “ нараства с 3.2 пункта =, което се дължи на по-благоприятните оценки и упования на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Същевременно актуалната индустриална интензивност се прави оценка като леко понижена, като и прогнозите за активността през идващите три месеца са по-умерени.

Най-сериозното усложнение за активността на предприятията остава несигурната икономическа среда, следвана от дефицита на работна мощ и незадоволителното търсене от страната. Относно продажните цени в индустрията 22.4% от мениджърите плануват те да се покачат през идващите три месеца.



Търговия на дребно

роителството да се покачат през идващите три месеца, се усилва. Търговия на дребно. Съставният индикатор „ бизнес климат в търговията на дребно “ спада с 8.4 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки и упования на търговците на дребно за бизнес положението на предприятията. Песимистични са и прогнозите им за размера на продажбите и поръчките към доставчиците през идващите три месеца.

Най-сериозният фактор, объркващ активността, продължава да бъде несигурната икономическа среда, посочен от 75.6% от предприятията. На назад във времето остават компликациите, свързани с незадоволителното търсене и конкуренцията в сектора. Очакванията на търговците на дребно във връзка с продажните цени през идващите три месеца не престават да са в посока на нарастване .



Услуги

През ноември съставният индикатор „ бизнес климат в бранша на услугите “ се намалява с 4.7 пункта вследствие на по-песимистичните оценки и упования на мениджърите за бизнес положението на предприятията. Негативни са и мненията им по отношение на актуалното и предстоящото търсене на услуги.

Основните спънки за развиването на бизнеса не престават да бъдат несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора, като през последния месец се следи усилване на негативното им влияние. В съпоставяне с октомври нараства делът на мениджърите, които плануват продажните цени в бранша да се покачат през идващите три месеца .

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР