През последните години се сблъскваме с покачващи се цени на

...
През последните години се сблъскваме с покачващи се цени на
Коментари Харесай

Горивата поскъпват – научете се да шофирате икономично


През последните години се сблъскваме с покачващи се цени на горивата, които трансформират автомобила в скъпо наслаждение. За да се оправят с тези високи цени, доста водачи се пробват да усъвършенстват своята приложимост на гориво, като употребяват по-икономични коли, следват техники за спестовно шофиране и търсят различни, като електрически и хибридни коли.

Цените на горивата са динамични и се трансформират в отговор на голям брой фактори – пандемии, войни и така нататък Въпреки че не можем да направляваме интернационалните цени на горивата, можем да предприемем стъпки за усъвършенстване на нашата приложимост на гориво и да потърсим различни решения за понижаване на въглеродния ни отпечатък.

Изключително значимо е да се научим да караме по-икономично и екологично. Този преход освен ще ни помогне да спестим пари, само че и ще подкрепи устойчивото бъдеще на нашата планета. Добрата вест е, че има разнообразни способи и техники за икономисване на гориво и понижаване на въглеродния отпечатък от потреблението на автомобила.

Редовна поддръжка на автомобила

Редовната поддръжка на автомобила е основна за дълготрайната и икономична употреба. Правилната работа на мотора, чистите въздушни и горивни филтри, както и прясното моторно масло са от значително значение за оптималната работа на вашата кола. Правилната грижа за всички автомобилни системи може да усъвършенства икономичността на горивото с до 10%.

Редовна инспекция на системите

Проверката на системите на автомобила като въздушния филтър, сондите за О2, свещите и други, може да усъвършенства продуктивността на мотора и успеваемостта на горивото. Редовната поддръжка и подмяната на износените или развалени елементи са основни за усъвършенстване на икономичността на горивото.

 istock istock
Ефективно ръководство на мотора

Съвременните коли разполагат със системи за ръководство на мотора, които автоматизирано контролират разхода на гориво. Избягвайте непотребното превишаване на обороти и оптимизирайте работата на мотора, като авансово планирате маршрутите и употребявате системите за навигация, които оферират оптимални направления.

Правилна планировка на маршрута

Една от най-ефективните тактики за икономисване на гориво е планирането на маршрутите авансово. Използването на навигационни системи и приложения, като Гугъл Maps или Waze, ще ви помогне да избегнете тапи и поправки по пътищата, които усилват разхода на гориво. Тези приложения оферират усъвършенствани направления, които са по-кратки или имат по-малко забавяния, което води до по-ефективна приложимост на гориво и икономисване на време.

Правилна приложимост на климатичната система

Използването на климатичната система може да усили разхода на гориво с до 20%. Когато е допустимо, отваряйте по-често прозорците, с цел да регулирате температурата в автомобила. Също по този начин, избягвайте да палите колата с включен климатик, с цел да подобрите успеваемостта на горивото.

Ще спестим ли гориво, в случай че изключим климатика на автомобила

 istock istock
Спазване на скоростните ограничавания и екологично шофиране

Спазването на скоростните ограничавания и екологичното шофиране са от значително значение за икономисване на гориво и понижаване на въглеродния отпечатък. Рязкото ускорение и прекъсване, както и несъразмерното потребление на газта, може да докара до обилни разноски и замърсяване на околната среда.

Използване на круиз-контрол при дълги пътувания

Когато пътувате по автомагистрала, потреблението на круиз-контрола може да помогне да поддържате непрекъсната скорост и да намалите разхода на гориво. Тази функционалност автоматизирано контролира скоростта на автомобила, което понижава потреблението на гориво и предотвратява внезапните промени в скоростта.

Проверка и поддържане на налягането на гумите

Правилното налягане на гумите е от значително значение за ефикасното потребление на гориво. Ниското налягане на гумите може да усили разхода на гориво и да понижи сцеплението с пътя, което покачва риска от катастрофи. Редовната инспекция и поддържане на оптималното налягане на гумите ще помогне за възстановяване на икономичността на горивото и за удължение на живота на гумите.


Използване на технологии за мониторинг на разхода на гориво

С появяването на смарт телефоните и профилирани устройства, можем елементарно да следим и проучваме разхода на гориво. Приложенията като Fuelio или устройства като OBD-II диагностични скенери дават подробна информация за разхода на гориво, шофьорските привички и стила на шофиране. Това ви разрешава да идентифицирате областите, в които може да оптимизирате използването ви на гориво и да прилагате подобаващи корекции.

Драстично нарастват колита втора употреба

Изключване на мотора при нескончаем престой

Ако очаквате да спрете за нескончаем интервал от време, стоешком в запушване или чакайки на железопътен прелез, е целесъобразно да изключите мотора на автомобила. Дългото презареждане на мотора без придвижване усилва непотребната консумация на гориво и излъчванията на нездравословни газове.

Отстраняване на непотребни товари и ненужни аксесоари

Тежките товари и ненужните аксесоари като багажници, ветробрани и касетофони могат да повлияят на аеродинамиката и общата маса на автомобила, което води до повишен разход на гориво. Редовно проверявайте и изпразвайте багажника от ненужни предмети, с цел да оптимизирате успеваемостта на вашата кола.

 istock istock
Разумно потребление на автоматизираната трансмисия

Автоматичните трансмисии имат ефикасни стратегии за поддържане на оптимални обороти на мотора. Усвояването на верните техники за потребление на автоматизираната трансмисия може да спомогне за спестовност на горивото. Избягвайте непотребните ускорения и дълго шофиране на ниски обороти, което ще докара до по-голям разход на гориво.

Задава ли се комерсиална война поради електрoмобилите

Използване на различни типове превоз

Алтернативните типове превоз като колела, електрически скутери или публичния превоз могат да бъдат по-икономични и екологични варианти, изключително за къси дистанции или пътувания в градски условия. Разгледайте опциите за съчетание на разнообразни типове превоз, с цел да намалите вашата взаимозависимост от автомобила и да понижите общия разход на гориво.

Преход към електрически или хибридни коли

Ако сте в положение да инвестирате в нов автомобил, разгледайте опцията за покупка на електрически или хибриден автомобил. Тези коли употребяват по-ефективни технологии за енергийна приложимост и имат доста по-ниски операционни разноски спрямо обичайните бензинови или дизелови коли.

 istock istock
Създаване на екологична шофьорска просвета

Споделяйте своите познания и практики за екологично шофиране с вашите близки, другари и сътрудници, с цел да допринесете персонално за основаването на екологична шофьорска просвета. Чрез обмяната на опит и насоки за икономични техники за шофиране вие ще мотивирате близките да вземат виновни решения и да вземат участие в устойчивото развиване на своята общественост.

Съчетаването даже на няколко от тези елементарни и ефикасни препоръки с вашите ежедневни шофьорски привички ще докара до обилни икономии на гориво и усъвършенстване на употребата на автомобила ви. По-икономичното и екологично шофиране е освен належащо, само че и наложително в актуалния свят. Помнете, че дребните промени във вашите шофьорски подходи могат да имат огромно влияние върху разхода на гориво и околната среда.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР