Бизнес форум "България-Италия: добри практики и бъдещи перспективи", организиран от

...
Бизнес форум "България-Италия: добри практики и бъдещи перспективи", организиран от
Коментари Харесай

Италианска компания за обслужване на корабна техника ще изгради своя база в Бургас

Бизнес конгрес "България-Италия: положителни практики и бъдещи вероятности ", проведен от Конфиндустрия България, списание Enterprise и от "Индустриален и логистичен парк - Бургас " се организира в морския град. Събитието бе намерено с одобрение от страна на Красимир Стойчев, заместник-кмет на Бургас, Н.Пр.. Стефано Балди, дипломат на Италия в София и Павлин Иванов от КРИБ-Бургас.

По време на това събитие стана ясно, че италианска компания, лицензиант на международно прочут бранд за обслужване на корабна техника, ще построи своя база в Индустриалния логистичен парк в Бургас. Инвестицията ще бъде осъществена в границите на година. Първото издание на българо-италианския бизнесфорум, което бе проведено под патронажа на Общината и с общителното партньорство на КРИБ-Бургас, мина при извънреден интерес. А главната цел бе да се покажат опита, положителните практики, а също и провокациите в търговията сред двете страни.

През предходната година стокобменът сред България и Италия е на рекордната стойност от 4.85 милиарда евро и регистрира растеж от 10.2% по отношение на 2017-а. Добрата вест е, че през последните девет години комерсиалното салдо е позитивно за България. Важен, несъмнено, е приносът на многото италиански компании, които развиват бизнес у нас. А Италия е втора в листата на водещите търговски сътрудници на България.

Благоприятни условия за търговията сред България и Италия основават ниските транспортни разноски и допустимите спрямо трети страни цени на българските артикули и тяхното сходство на условията на италиански пазар, както и качеството на предлаганите български артикули.

Насърчаването на развиването на контактите на фирмено ниво (В2В конгреси, по-широко наличие на компании на изложби, проведени в двете страни) може да способства за увеличение на размера на двустранния стокообмен и включването на повече артикули с по-висока степен на преправка.

Дузина са браншовете, към които италианските вложители демонстрират максимален интерес: енергетика, туризъм (изграждане на хотели и курортни селища по Черноморието и в град София), банково и застрахователно дело, превоз (участие в модернизиране на българската инфраструктура, основно на летищата и пристанищата), селско стопанство, преработваща индустрия, търговия.

В България има огромни италиански вложители, само че не по-малък е и приносът на дребните и междинни предприятия, които са в основата на стопанската система на Ботуша. До огромна степен всички те развиват обичайно мощните браншове в Италия, а икономическите и фискални преимущества се допълват и от географската непосредственост, която улеснява връзките и бизнеса на компаниите от двете страни.

Основната активност на "Индустриален и логистичен парк - Бургас " АД е създаване и ръководство на индустриални зони от актуален вид на територията на Община Бургас. Дружеството разполага с две обособени територии в границите на града - в Промишлена зона "Север " и Промишлена зона "Юг ". С активността си то способства за постоянното икономическо развиване на Бургас и района посредством поощряване на вложенията в другите браншове, подобряването на инфраструктурата, за привличане на задгранични и български компании.

През миналата година са осъществени основни инфраструктурни планове, както за Бургас, по този начин и за самата Индустриална зона - построяването на пътен надлез "Запад " над товарна гара. Така връзката на зоната и автомагистрала "Тракия " стана директна, което е в допълнение преимущество за вложителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР