Бизнес активността в 19-те европейски държави, използващи еврото, се свива

...
Бизнес активността в 19-те европейски държави, използващи еврото, се свива
Коментари Харесай

Спад на бизнес активността в еврозоната: S&P

Бизнес интензивността в 19-те европейски страни, употребяващи еврото, се свива по-бързо от предстоящото, което се дължи на закъснение на растежа на бранша на услугите и на индустриалния бранш в района, сочат данните, събрани от S&P Global.

Според изчисленията окончателният формиран показател на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната е понижен до 46,7 през август по отношение на 48,6 през юли. Той се оказа по-нисък от предварителната оценка, която предполагаше спад до 47.

Показател за цялостното икономическо положение, PMI с показания над 50 алармира за растеж или разширение на бизнес интензивността, до момента в който показания под този предел приказват за стесняване. Сега индикаторът е на най-ниското си равнище от ноември 2020 година насам.

" За първи път през 2023 година до момента производството спадна както в бранша на услугите, по този начин и в индустриалния бранш. Секторът на услугите завърши седеммесечния интервал на напредък с най-рязкото стесняване от февруари 2021 година насам. Междувременно производството на артикули спадна за пети следващ месец и то с различен бърз ритъм ", се споделя в прессъобщение на S&P Global. Германия и Франция записаха най-стръмния спад на PMI, до момента в който по-скромни намаления бяха регистрирани в Италия и Испания, съгласно компанията за финансови разбори.

Основният PMI показател в областта на услугите също се намали - до 47,9 пункта от 50,9 пункта през предходния месец, заради по-ниските потребителски разноски, дължащи се на повишението на таксите по заемите и високите разноски за живот. Показателят за търсенето се намали до 46,7 от 48,2, което е най-ниската му стойност от началото на 2021 година Съставният показател на заетостта се намали до 50,2 от 51,4.

" Работодателите не бяха доста склонни да усилват екипите си. Начинът, по който нещата се развиват в последно време, е знак, че те ще се насочат към съкращения на работни места рано, а не късно ", разяснява изчисленията Сирус де ла Рубия, основен икономист в Хамбургската комерсиална банка, пред Ройтерс.

Анализаторите предизвестяват, че актуалните показания сочат, че районът е на ръба на криза.

" Еврозоната не изпадна в криза през първата половина на годината, само че втората половина ще съставлява по-голямо предизвикателство. Разочароващите данни способстваха за низходяща проверка на нашата " настояща прогноза " за Брутният вътрешен продукт, която в този момент възлиза на -0,1% за третото тримесечие ", съобщи де ла Рубия.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР