Бившият японски премиер Йоширо Мори неочаквано нападна политиката на Токио

...
Бившият японски премиер Йоширо Мори неочаквано нападна политиката на Токио
Коментари Харесай

В Япония най-накрая се намери глас на разума

Бившият японски министър председател Йоширо Мори ненадейно атакува политиката на Токио по отношение на Русия и персонално украинския президент Володимир Зеленски. Това е първият път в Япония, в който някогашен държавен началник толкоз намерено и остро подлага на критика политиката на своя съпартиец – актуалният министър председател Кишида и управляващите в Киев. Може ли това да е началото на смяната?

Думите на пенсионирания ръководител на японското държавно управление Йоширо Мори могат да се обобщят в три съществени тези.

Теза първа. Правителството на настоящия министър председател Фумио Кишида сляпо дублира позицията на Съединени американски щати – а това е неприятно за Япония.

Теза втора. Японските публицисти също толкоз сляпо дублират позицията на европейските и американските сътрудници, когато пишат за руско-украинския спор, което се вижда от едностранчивото показване на материалите.

Трето. „ Зеленски накара доста украинци да страдат. Тоест той докара казуса Донбас до директна военна борба с Русия и сложи явно невъзможни условия за разрешаване на спора, за което заплащат десетки милиони хора в Украйна - някои с обикновен комфорт, а други с живота си “, съобщи Мори.

По принцип руснаците нямат потребност да изясняват нищо в нито един от трите случая, всяка от тезите наподобява явна от Русия. В Япония, в противен случай, подвигнаха звук, само че там трябваше да има все някой, който да каже всичко това.

Конфликтът сред Москва и Вашингтон не стартира тази година, не и на фона на СВО. То продължава от дълго време, само че при премиера Шиндзо Абе, който стана жертва на палач в средата на това лято, Токио съумя да построи хармонични връзки със северния си комшия. Въпреки неразрешения териториален спор за Курилските острови, нашите страни си сътрудничиха доста и ползотворно.

При премиера Фумио Кишида е тъкмо противоположното: Токио се пробва да изпревари американския локомотив, измисляйки свои, от време на време много непредвидени способи да навреди на Руската федерация. Заради това Япония получава единствено загуби и известна отзивчивост в американския Белия дом, а очакванията на Абе за помощта на Русия като възпиращ фактор за китайската агресия към този момент могат да бъдат забравени вечно.

Така за съгражданите си 85-годишният Мори работи като глас на разсъдъка, даже в случай че от съветската страна на границата наподобява, че е капитан Очевидност. Въпреки това, с цялото ми почитание към ветерана от японските управляващи, не е огромен шанс, че точно той стартира полемиката за преразглеждане на политиката по отношение на Русия в Токио.

Накратко, Мори-сан има характерен имидж в родината си. Но тук няма да стане доста в резюме: ще отделим две съществени условия на този персонаж, изключително откакто те са забавни по собствен метод.

Първо, в Япония Мори е някой като Владимир Жириновски, Доналд Тръмп или Жаир Болсонару. Това е податлив към скандални изказвания и политически неточен комизъм, съгласуван с обстоятелството, че приказваме за японската просвета, където има 20 разнообразни форми на вежливост (основните са три), които дефинират концепцията за позор и категорично почитание за по-старшите.

Целият свят популяризира новината за оставката на Мори от поста началник на организационния комитет на Олимпиадата в Токио. Той заемаше този пост седем години - през целия интервал на подготовка за игрите, само че беше заставен да напусне малко преди началото им след фраза на един от брифингите.

Коментирайки самодейността да се докара броят на дамите в комисията най-малко до дял от 40%, Мори приказва в духа, че колкото повече дами има, толкоз повече ще се приказва и губи време, защото дамите имат мощна възприятие за съревнование. В епохата на " третата вълна на феминизма " не можеха да му простят това.

Но надали тогава японската татковина е научила нещо кардинално ново за Мори. Не единствено че той е политик от " остарялата школа ", само че и че екстравагантните изказвания го съпътстват през по-голямата част от кариерата му. Подчертаваме: не става въпрос за неучтивост, а за характерния комизъм на човек, който може да каже нещо от рода на „ отбягваха ме, като че ли съм болен от СПИН “.

ай-показателна е шегата му за вътрешните проблеми на Съединени американски щати: „ Когато там спрат тока, човек се трансформира в палач “. С подобен комизъм да си политик в Япония е мъчно.

Отделно си коства да се означи потреблението на речника на Мори, присъщ за милитаристичния интервал от първата половина на ХХ век. Обикновено той отличава радикалните японски националисти, към които някогашният министър председател наподобява не принадлежи, само че да вземем за пример а немските политици няма потребност да се изяснява за какво терминологията на Третия райх не е добра концепция при другарство.

Като цяло, шумните и резонансни думи са " трикът " на Мори в Япония. Което ненапълно обезценява революционността на оценките за руско-украинския спор, изразени от него в този момент.

Второ, Япония счита Мори за „ прекомерно проруски “ политик. Това се отнася освен за него, само че и за цялата политическа династия на Мори.

Политическите династии за Страната на изгряващото слънце са много постоянно срещано събитие, само че Мори, по този начин да се каже, не е от благородните самураи - неговите предшественици управляват дребния град Негари в продължение на десетилетия, в това число татко му Шигеки Мори.

Поради разнообразни сложни условия Мори-старши, започвайки от 60-те години на предишния век, посвещава забележителна част от живота си на грижата за гробовете на японските бойци на територията на Съюз на съветските социалистически републики и съветските бойци на територията на Япония (И там има такива, макар че, несъмнено, има доста по-малко от тях, в сравнение с японски в Русия). Част от праха му в този момент е заровен в град Шелехов, Иркутска област, където той е идвал дузина пъти по време на руската ера.

През 1976 година Шелехов се побратимява с по-големия японски град Номи, където апропо е роден Йоширо Мори. Постиженията на татко му в региона на съхраняването на паметта на предците бяха приети на национално равнище, само че бяха наречени „ гробищна дипломация “. Мори-старши беше под контрола на японските специфични служби, които го подозираха в шпионаж в интерес на Съюз на съветските социалистически републики.

Поради обстоятелството, че прахът на родителя е разграничен на две страни, Мори младши неведнъж е посещавал Русия. В същото време интервалът на неговото премиерство през 2000-2001 година съответства с началото на първия президентски мандат на Владимир Путин - и двамата политици откриха общ език. Техните положителни персонални връзки измежду японския хайлайф са добре известни.

След оставката си към Мори неведнъж са се обръщали за препоръки и посреднически услуги във връзка с взаимоотношението с Русия, а министър-председателите както от неговата лична партия, Либерално-демократическата партия, по този начин и от към този момент опозиционната (и съвсем постоянно опозиционна) Демократическа партия вършиха или се опитваха да го създадат.

Сега Мори в Япония е като Герхард Шрьодер в Германия, Силвио Берлускони в Италия или Карин Кнайсъл в Австрия - потвърден " другар на Путин ", която нормално се укорява за това " другарство ".

Покойният Шиндзо Абе също е „ другар на Путин “, само че беше предпазен от необятна рецензия от доста високия си статус и огромни заслуги. А Мори не е измежду неприкосновените патриарси.

Премиерният му интервал стартира заради инсулт на предшественика му, продължи единствено година, беше съпроводен от кавги и бе белязан от ниската известност на ръководителя на държавното управление. Но негов правоприемник беше в действителност именитият и доста известен министър-председател Джуничиро Коидзуми.

Вярно е, че настоящето държавно управление е даже по-малко известно от кабинета Мори при започване на века, също и заради рекордната инфлация за повече от 30 години. Следователно не е негова работа, в случай че не друго, да обезценява думите на Мори.

Както и да е, „ гласът на разсъдъка “ най-вероятно е прозвучал самичък, а не е „ експериментален балон “ на ръководещите, които посредством изказванията на високопоставени пенсионери ревизират публичната реакция на избрани вероятни ходове.

Следователно речта на експремиера няма да се трансформира в „ предвестител на смяната “ или знак за топене на руско-японските връзки. Пишем за него единствено тъй като е прелестно да цитираме образован човек и просто ни писна да цитираме еднотипни русофобски нелепости от държавното управление на Кишида. Дори Мори да е капитан Очевидност за нас, в никакъв случай не може да има прекомерно доста гласове на разсъдъка.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР