Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е едно от основните

...
Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е едно от основните
Коментари Харесай

Вицето на Тръмп – основна фигура в обвинителния акт срещу него

Бившият вицепрезидент на Съединени американски щати Майк Пенс е едно от главните имена в обвинителния акт против някогашния американски президент Доналд Тръмп за събитията, довели до щурмуването на Капитолия на 6 януари 2021 година, съобщи Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

На 6 януари 2021 година ролята на Пенс беше да взе участие в гала на Капитолия, с която да бъдат доказани резултатите от изборите, създадени през ноември 2020 година, на които демократът Джо Байдън победи Тръмп. Тръмп, дружно с шестима съучастници, обаче оказвал напън върху Пенс да не удостоверява резултатите, потвърждавайки, че на изборите е имало измами. Пенс, който в продължение на четири години беше вицепрезидент на Тръмп, отказал да се поддаде на натиска.

В обвинителния акт от 45 страници, направен от специфичния прокурор Джак Смит, името на Пенс попада неведнъж, като са включени детайлни описания на частни телефонни диалози и беседи очи в очи.

В обвинителния акт се споделя, че в седмиците преди 6 януари Тръмп неведнъж притискал Пенс да не удостоверява резултатите или по различен метод да способства за анулация на резултатите от изборите през 2020 година

„ Когато вицепрезидентът се обадил на обвинения, с цел да му честити Коледа, обвиненият бързо насочил тематиката на диалога към 6 януари и към молбата си вицепрезидентът да отхвърли на този ден резултата от изборите “, на което Пенс отвърнал, че не счита, че разполага с „ властта да трансформира изхода “ от изборите, написа в обвинителния акт.

След това, на Нова година, Тръмп „ се обадил на вицепрезидента и го разкритикувал “, откакто схванал, че Пенс се е противопоставил на концепция за юридическо произвеждане, с което на вицепрезидента да бъде дадена опцията да отхвърли резултатите от изборите или да ги върне на обособените щати. Пенс „ отвърнал, че съгласно него няма конституционно съображение за сходни пълномощия и че това е нещо неправилно “, в отговор на което Тръмп му споделил: „ Прекалено си почтен “.

Гневни поддръжници на Тръмп щурмуваха Капитолия на 6 януари, като предизвикаха с дейностите си 6-часово закъснение на процеса по потвърждаване на резултатите от изборите. В последна сметка обаче Пенс и водачите на Конгреса направиха нужните дейности, с които Джо Байдън бе разгласен за победител на изборите.

Пенс, който е един от кандидатите за президентската номинация на Републиканската партия за изборите следващата година, съобщи през вчерашния ден, че обвиняването против Тръмп е „ значимо увещание, че всеки, който се сложи над Конституцията, в никакъв случай не трябва да става президент на Съединените щати “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР