Бившият вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов разкритикува остро предложения от

...
Бившият вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов разкритикува остро предложения от
Коментари Харесай

Човек на Румен Радев: Мегапроектът за батериите е високорисков, авантюристичен и несъстоятелен

Бившият вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов разкритикува остро оферти от новото държавно управление мегапроект за създаване на батериен парк с пари от Европейски Съюз. Пеканов дефинира плана като високорисков, не изключително логичен от икономическа и софтуерна позиция и рискован. В поста си в обществените мрежи Пеканов описа още, че планът е бил стартиран още в границите на мандата на служебния кабинет, само че преценката е била той да бъде отритнат.

" В общественото пространство огромен интерес провокира една тематика - мега планът за създаване на цех за акумулатори на стойност 1,6 милиарда лв. (над 10% от общия запас по ПВУ), който е главното изобретение в новата версия, контрактувана от кабинета. Бях осведомен с концепциите за подобен план още в границите на първия длъжностен кабинет. По голям брой разнообразни канали и способи имаше интензивни опити този план да бъде включен в Плана на България още през юни предходната година. За страдание, съществени причини в негова изгода по този начин и не бяха показани, по тази причина нямаше по какъв начин с чиста съвест той да бъде включен в предходната версия ", написа в поста си Пеканов.

Във връзка с натиска към плана той е проучил мнението на голям брой специалисти, академични преподаватели в Съединени американски щати и Европа и представители на неправителствения бранш в областта на енергетиката. " Силно преобладаващите отзиви за този план бяха, че той е високорисков и не изключително логичен от икономическа, както и от софтуерна позиция. В този смисъл залагането на над 10% от целия български План в план, който е авангарден и нереалистичен, не беше нещо, което с моя екип можехме да одобрим. Надявам се този план да се осъществя в неговата целокупност, само че резервирам професионален песимизъм ", написа Пеканов. Той изяснява дългото безмълвие по тематиката с опита да бъде правилен и да не дава оценки, само че проектът към този момент е на крайна права и ще би трябвало да се извършва, а по плана с батериите са били повдигнати доста въпроси.

В поста си Пеканов напомня елементи и към различен постоянно споменаван от новото държавно управление план – за създаване на парогазова централа като заместваща мощ в комплекса " Марица изток ". Мегапроектът с батериите се стартира на мястото на централата, която отпадна в последния вид на документа, а държавното управление непрекъснато изяснява какъв брой нездравословна е концепцията за такава централа на фона на газовата взаимозависимост от Русия.

" В предходната версия на Плана, заради слагането на експлицитни условия за заместващи мощности от страна на Европейската комисия, беше заложен план за парогазови централи. По всички планове по Плана отрасловите министерства отговаряха за своите планове и промени и в този смисъл този план беше предпазен тогава от Министерство на енергетиката, в това число и в доста срещи с Европейска комисия. В това отношение очевидно е имало преосмисляне на предходните позиции на МЕ, което, несъмнено, е допустимо предвид на променената геополитическа обстановка ", споделя Пеканов. Част от екипа в МЕ при служебния кабинет бе и Александър Николов, в този момент министър на енергетиката.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР