Бившият вицепремиер Атанас Пеканов коментира днешното гласуване в парламента, при

...
Бившият вицепремиер Атанас Пеканов коментира днешното гласуване в парламента, при
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Въвеждането на еврото ще ни донесе повече позитиви, отколкото негативи

Бившият вицепремиер Атанас Пеканов разяснява днешното гласоподаване в Народното събрание, при което Любомир Каримански от Има Такъв Народ не получи поддръжка за гуверньор на Българска народна банка.

" В днешно време и в последните две десетилетия централните банки, изключително в развитите стопански системи, са извънредно значими. И във връзка с бъдещото приемане на еврото, и във връзка с тревожната инфлационна среда, която несъмнено ще остане и в идващите месеци. Тази година упованията са, че ще се вдигнат два пъти лихвените проценти - през септември и декември. Централната банка съумя да резервира доверието си в последните години, само че тя е по-затворена, по-консервативна ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

Пеканов разяснява и възможното въвеждане на еврото у нас. " Много е значимо да се организира инфомационна акция за въвеждането на еврото. Голяма част от българите не са уверени, че позитивите ще бъдат повече от негативите при влизане в Еврозоната и тук ни би трябвало един почтен и доста явен спор. Не би трябвало да го неглижираме, влизането в общата валута е нещо доста значимо. Аз считам, че ще има повече позитиви, само че би трябвало да разбираем по-детайлно на хората. Провеждане на референдум за влизане в Еврозоната е една много рискова за мен теза, защото прекосяването към общата валута включва доста позитиви и негативи, повече са позитивите, само че огромна част от нещата са механически. Не би трябвало да се политизира този развой ", безапелационен е той.

" Позитивите са, че ще има засилен контрол върху банковата система. Ще имаме и мнение. Гуверньорът на Българска народна банка ще взе участие на всеки 6 седмици на съвещанието на Централната банка. Нашата инфлация постоянно ще бъде над 1,-1,5 % от другите. Не считам, че ще има покачване на цените когато стоките станат в евро, вместо в левове. Но това ще се подсигурява само, в случай че използван механизмите и най-хубавите практики от други страни, които са го правили - доста непоколебим надзор, тъй че компаниите да не покачват цените на стоките и да злоупотребят по този метод. В други страни има черен лист на компаниите, които злоупотребяват. Финансовото министерство ще управлява нещата ", счита Пеканов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР