Бившият управител на Европейската централна банка Марио Драги приключва днес

...
Бившият управител на Европейската централна банка Марио Драги приключва днес
Коментари Харесай

Политически консенсус в Рим! Марио Драги си осигури подкрепата на няколко партии и парламентарни групи

Бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги завършва през днешния ден първи кръг от съвещания за обезпечаване на парламентарно болшинство и изваждане на страната от политическата рецесия, в която изпадна и която е в допълнение на икономическата и здравната рецесия, съобщи Франс прес.

Супер Марио, както е прякорът на Драги поради ролята му в избавяне на еврозоната през 2012 година в разгара на дълговата рецесия, към този момент си обезпечи поддръжката на няколко партии и парламентарни групи, като да вземем за пример на Демократическата партия и на Италия Вива на Матео Ренци. Десноцентристката партия на Силвио Берлускони - " Форца Италия " също се ангажира да го поддържа, написа Българска телеграфна агенция.

Днес вероятностите за поддръжката за вероятно държавно управление на Драги се усилиха посредством и на крайнодясната партия Лига на Матео Салвини. Драги беседва през днешния ден със Салвини. След срещата водачът на Лига съобщи: " Ние сме разполагаем. Ние сме първата политическа мощ в страната, ние сме мощ, която би трябвало да ръководи. Противно на други, ние считаме, че не може да се реализира прогрес, в случай че постоянно се споделя: " Не ".

Салвини съобщи, че не слага условия за присъединяване на партията му в държавното управление, само че предизвести, че ще изчака края на първия кръг от съвещания и на втория кръг, очакван за идната седмица, с цел да изрази безапелационна позиция по тематиката. Все отново той съобщи: " Предпочитам да бъда вътре и да управлявам това, което ползва изпълнителната власт ".

За през днешния ден бе планувана и среща на Драги с антисистемното " Движение 5 звезди ". То разполага с близо една трета от депутатите и сенаторите в Народното събрание. Вито Крими, актуалният водач на придвижването съобщи: " Ние сме подготвени да преодолеем всяко затруднение в полза на страната ".

Бившият министър председател на Италия Джузепе Конте, който поддържаше Движение 5 звезди, съобщи още през вчерашния ден, че няма да бъде спънка за Драги и му пожела " Кураж ".

Въпреки изразената поддръжка за Драги спънка пред него може да съставлява Демократическата партия, ако той реши да повери държавни постове на членове на Лига. Тогава Демократическата партия не желае да влиза в държавното управление, а единствено да го поддържа.

Финално решение по въпроса би трябвало да бъде взето от партийните инстанции, което може да докара до вътрешни разделения.

В понеделник Драги ще има среща със обществените сили в Италия - синдикати, асоциации, професионални организации, преди втори кръг на договаряния с всички политически партии в идните дни.

Предизвикателството пред 73-годишния Драги е колосално. Той би трябвало да показа на Брюксел обстоен проект по какъв начин Италия ще употребява над 200-те милиарда евро от европейския проект за възобновяване на стопанската система след пандемията. Страните членки, включително и Италия, би трябвало да показват проектите си в тази тенденция до края на април.

Италия регистрира огромен спад на Брутният вътрешен продукт предходната година поради коронакризата. Строгата изолираност от пролетта на предходната година сковава стопанската система на страната.

Ако Драги не успее да си обезпечи парламентарно болшинство или пък не завоюва избор на доверие в Народното събрание, то може да се стигне и до предварителни избори. Този вид обаче президентът на Италия Серджо Матарела желае да избегне в разгара на икономическата и епидемиологичната рецесия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР