Бившият тайвански вицепрезидент Ма Инцзоу обяви днес, че ще бойкотира

...
Бившият тайвански вицепрезидент Ма Инцзоу обяви днес, че ще бойкотира
Коментари Харесай

Националният празник на Тайван се превърна в предизвикваща разделение дата

Бившият тайвански вицепрезидент Ма Инцзоу разгласи през днешния ден, че ще бойкотира формалните тържества по случай тазгодишното отбелязване на националния празник на острова, откакто упрекна държавното управление, че се пробва да употребява честванията предизборно, с цел да осъществя концепцията си за самостоятелност на Тайван.

Тайванската еднаквост, неотменна част от която е отношението към Китай – който преглежда острова като своя провинция, а през последните години заплаши да откри надзор над него със мощ – е значим въпрос за тайванските гласоподаватели. Изборите на острова са планувани през януари следващата година.

Тайван отбелязва 10 октомври като народен празник. Това е датата, на която през 1911 година избухва Синхайската гражданска война, свалила от власт последната китайска императорска династия и довела до основаването на Република Китай.

През 1949 година републиканското държавно управление бяга в Тайван, откакто губи гражданската война от комунистите на Мао Дзедун, който основава Китайската национална република. " Република Китай " остава и до през днешния ден формалното име на Тайван.

В остра обява във „ Facebook “ Ма, който беше президент от 2008 до 2016 година и е върховен функционер на най-голямата опозиционна мощ Националистическата партия (Гоминдан), съобщи, че с потреблението от 2021 година на формулировката Taiwan National Day ( " Национален празник на Тайван " ) като формален британски превод на името на празника, без на никое място в нея да се загатва понятието " Република Китай " (Republic of China), държавното управление цели да проправи пътя за самостоятелност на Тайван.

" Не мога да седнал съм безучастно и да виждам по какъв начин държавното управление на Демократическата прогресивна партия (ДПП) заплашва тайванската сигурност и вреди на Република Китай ", написа Ма. " Използвайте гласа си на януарските избори, с цел да отстраните от власт това ръководство, което погазва конституцията на Република Китай и нехае за сигурността на тайванския народ. "

Хоу Юих – претендентът за президент на Гоминдана, поддържа Ма със следното изявление: " Убеден съм, че това, от което Тайван и тайванският народ се нуждаят, е мир, а не война ".

Гоминданът, който обичайно се афишира за по-тесни връзки с Китай, изостава в изследванията на публичното мнение преди изборите. Фаворит в конкуренцията е Уилям Лай от ДПП.

ДПП се застъпва за еднаквост на Тайван, която да бъде обособена от китайската.

Тайванският министър председател Чен Чиенджен, който е представител на ДПП, отхвърли рецензиите на Ма с довода, че самият Ма е взел участие в тържествата в предходни години, когато британският превод отново е бил Taiwan National Day.

" Нека се обединим и отстояваме дружно суверенитета, свободата и демокрацията в нашата Република Китай, Тайван ", сподели Чен пред публицисти, употребявайки желаната от държавното управление дефиниция за формалното име на Тайван.

На националния празник президентът Цай Ингвен ще произнесе значима тирада, а пред президентството ще има и боен церемониал.

И Цай, и Лай неведнъж предлагаха договаряния на Пекин, само че самодейностите им не срещнаха отклик, защото Китай счита и двамата за сепаратисти.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР